αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τρελό» σκηνικό στο Κουκάκι: 660 διαμερίσματα στο Airbnb, μόλις 76 για ενοίκιο

«Τρελό» σκηνικό στο Κουκάκι: 660 διαμερίσματα στο Airbnb, μόλις 76 για ενοίκιο

Πρωτόγνωρη σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά ακινήτων είναι η άνοδος των τιμών ακινήτων στο Κουκάκι καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με ανάλυση της Delfi Partners, που κινείται στην αγορά ακινήτων (και ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα δάνεια»), τον Ιανουάριο του 2016 η μέση τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος στο Κουκάκι ήταν 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), το 2018 εκτοξεύθηκε στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. ενώ σήμερα το εύρος τιμών κινείται μεταξύ 1.530 ευρώ ανά τ.μ. και 3.784 ευρώ ανά τ.μ. με τη μέση τιμή στα 2.446 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα παλαιό διαμέρισμα επιφάνειας μεταξύ 40 έως 90 τ.μ.

Η έκρηξη τιμών συνδέεται με το γεγονός ότι οι κατοικίες στην συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου θεωρούνται επενδυτική ευκαιρία, επειδή αξιοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω του Airbnb ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών.

Οσο για τις τιμές των ενοικίων, παρουσιάζουν αύξηση κατά 52% σε σύγκριση με το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Delfi Partners με τη μέση τιμή σήμερα να κινείται γύρω στα 10 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα για μη επιπλωμένα διαμερίσματα.

Και στην περίπτωση των ενοικίων η άνοδος τιμών αποδίδεται στο Airbnb και στις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της εταιρείας, σήμερα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Ευκαιρίας» μόνο 76 ακίνητα προς ενοικίαση για μακροχρόνια μίσθωση (π.χ. για μια οικογένεια) στο Κουκάκι, σε σύγκριση με 660 διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb!

Η προτίμηση προς τη βραχυχρόνια μίσθωση αποτυπώνεται στη διαφορά εσόδου σε σύγκριση με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο ενοικίασης. Η μέση τιμή για ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο κινείται κοντά στα 10 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα, όπως προαναφέρθηκε, σε σύγκριση με τα πέντε ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα το 2015. Όμως αν το ίδιο ακίνητο διατεθεί μέσω Airbnb, το έσοδα εκτοξεύεται σε επίπεδα κοντά στα 25 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα όταν πριν από τέσσερα χρόνια βρίσκονταν κάτω από τα 15 ευρώ ανά τ.μ.

Οι αναλυτές της Delfi Partners επισημαίνουν, πάντως, πως ήδη εντοπίζονται οι πρώτες παρενέργειες από την υψηλή ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά. «Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες απορρίπτουν σημαντικές προσφορές αγοράς, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τα επίπεδα των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο» καθώς θεωρούν πως μακροπρόθεσμα θα πωλήσουν ακριβότερα.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =