18/01/25

Τρεις φράσεις που χρησιμοποιούν οι πετυχημένοι άνθρωποι στο γραφείο. Και η καριέρα τους πάει προς τα πάνω

Αυτά που λέτε στη δουλειά μπορούν να ωθήσουν την καριέρα σας προς τα εμπρός ή να σας κρατήσουν πίσω.

Μια σκόπιμη επιλογή λέξεων μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική σας φήμη και αξιοπιστία, να ενισχύσει τις σχέσεις σας και να καθορίσει τον ρυθμό για ανοδική πορεία στην δουλειά σας. Η κακή επικοινωνία και η αρνητικότητα μπορεί να έχουν το αντίθετο αντίκτυπο, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να συνδεθούν μαζί σας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία σας.

Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της επιλογής λέξεων στην εργασία και χρησιμοποιούν μερικές φράσεις- κλειδιά τακτικά για να προωθηθούν επαγγελματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ηγεσία.

Το CNBC παραθέτει 3 τέτοιες φράσεις.

«Χρειάζομαι βοήθεια»

Η Amy Dickinson, 64 ετών, μοιράστηκε συμβουλές ζωής στην ευρέως δημοσιευμένη στήλη ειδήσεων της, «Ask Amy», για δύο δεκαετίες. Στην τελευταία της ανάρτηση, συμπύκνωσε τις συμβουλές της σε μια χούφτα φράσεις κλειδιά. Η πρώτη; «Χρειάζομαι βοήθεια».

Είναι αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη φράση για να ενσωματώσουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, λένε οι ειδικοί, επειδή το να ζητήσεις βοήθεια μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ευάλωτος, μη έξυπνος ή ότι δεν έχεις τον έλεγχο. Αλλά τελικά μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σας στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τον best seller συγγραφέα και ειδικό σε θέματα ηγεσίας Simon Sinek.

Είναι «τόσο συνηθισμένη παρεξήγηση» ότι το να ζητάς βοήθεια σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος – οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο διατεθειμένοι να σε εμπιστεύονται όταν τους ζητάς βοήθεια παρά το αντίστροφο, είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον κωμικό Trevor Noah στο συνέδριο Brilliant Minds 2024.

Εάν το να ζητάς βοήθεια είναι δύσκολο για σένα, δοκιμάστε να το κάνετε πρώτα σε καταστάσεις χαμηλότερης σημασίας, όπως να αναζητήσετε προτάσεις για το τι να φτιάξετε για δείπνο, σύμφωνα με την προπονήτρια ηγεσίας M. Nora Bouchard. Με την πάροδο του χρόνου, θα αισθάνεστε άνετα να στηρίζεστε σε άλλους σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

«Ακούω αυτό που λες»

Ένα τεράστιο κομμάτι της μάθησης, της οικοδόμησης συνδέσεων και της ανάπτυξης στην εργασία είναι η ακρόαση. Αν θέλετε οι άνθρωποι να είναι ανοιχοί στις ιδέες και τις οπτικές σας, πρέπει να κάνετε το ίδιο και για τους άλλους.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια συνάντηση και θέλετε να παρέμβετε, αντί να κόψετε κάποιον ή να μπείτε απότομα στη συζήτηση, ακούστε ενεργά και με προσήλωση και περιμένετε να τελειώσει τις σκέψεις του, λέει η ειδικός στην επικοινωνία και ομιλήτρια Jessica Chen.

Πριν δώσετε τη δική σας εικόνα, ξεκινήστε με το «ακούω αυτό που λες».

Αυτές οι λέξεις θα δείξουν στο άτομο ότι ακούς τις σκέψεις του, ακόμα κι αν έχετε αντίθετη άποψη.

«Δεν ξέρω, αλλά θα το μάθω και θα επανέλθω σε σένα»

Μερικές φορές, ακόμη και το να δώσεις μια λάθος απάντηση μπορεί να φαίνεται καλύτερο από το να λες «δεν ξέρω» στη δουλειά. Η σκέψη να φαίνεσαι απροετοίμαστος ή άγνωστος μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά σε μια μεγάλη συνάντηση της ομάδας ή σε συνομιλίες με ανώτερους συναδέλφους.

Αλλά το να παραδεχτείς ότι δεν έχεις την απάντηση δείχνει ευαλωτότητα και συναισθηματική νοημοσύνη, μαζί με την προθυμία να είσαι διαφανής. Ταυτόχρονα, δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να βρείτε μια λύση, σύμφωνα με τον Rupal Patel, εκτελεστικό σύμβουλο και πρώην πράκτορα της CIA.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση να γεμίσουν τη σιωπή με επινοημένες, ad-hoc απαντήσεις. Κάνοντας το αυτό μπορεί να σπάσει η εμπιστοσύνη, να διαρρήξει τις σχέσεις και να βλάψει τους Οργανισμούς», είπε τον Ιούνιο. «Είναι το απόλυτο σημάδι ταπεινότητας και στοχασμού όταν μπορείς να πεις με σιγουριά αυτό που δεν ξέρεις».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας 75χρονος δισεκατομμυριούχος εξηγεί: Αν θέλετε να γίνετε πετυχημένοι, πρέπει να καταλάβετε αυτά τα 3 πράγματα

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 18 =