αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις φράσεις που δεν χρησιμοποιούν οι μάστερ της επικοινωνίας. Οι υπόλοιποι συχνά το κάνουμε

Τρεις φράσεις που δεν χρησιμοποιούν οι μάστερ της επικοινωνίας. Οι υπόλοιποι συχνά το κάνουμε

Τελικά, υπάρχει το «μυστικό της επιτυχίας» στην εποχή μας; Ενώ η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, φαίνεται ότι υπάρχει ένα στοιχείο που -τουλάχιστον- μπορεί να σε ωθήσει προς τον σωστό δρόμο. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Και όταν την συμβουλή την δίνει ο διάσημος επενδυτής και επιχειρηματίας, Warren Buffett, αποκτά άλλη βαρύτητα. Όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, ο γνωστός businessman ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η μία συμβουλή που θα έδινε στους νέους 21-22 ετών. Και εκείνος απάντησε πολύ συγκεκριμένα.

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε 50% πιο πλούσιοι από ότι είστε τώρα, είναι να ‘ακονίσετε’ τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας», λέει ο Buffett.

Και εξηγεί ότι αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, δεν έχουν κανένα νόημα οι προσπάθειες σου. Ακόμα κι αν είσαι το δυνατότερο μυαλό. Το κομβικό εδώ είναι να μεταδόσεις αυτά που θέλεις στους άλλους.

Και δεν έχει άδικο. Ακόμα κι αν φτιάξεις το καλύτερο project στον κόσμο, αν δεν καταφέρεις να πείσεις τους ανθρώπους για την χρησιμότητα του, και να επικοινωνήσεις σωστά όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου, δεν έχει κανένα νόημα. Και εδώ υπάρχει ίσως ακόμα ένα tip: Μίλα όσο πιο απλά γίνεται. Έτσι θα καταφέρεις να «ακουμπήσεις» ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Τώρα το CNBC σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του εστιάζει στις δημόσιες ομιλίες. Αν θες να μεταφέρεις το μήνυμα σου με έναν συνοπτικό και αποτελεσματικό τρόπο, υπάρχουν μερικές φράσεις που πρέπει να αποφύγεις, σύμφωνα με τον Matt Abrahams, λέκτορα και ειδικό στην επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

1. «Πάντα είμαι τόσο νευρικός όταν μιλάω».

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι λέγοντας «είμαι τόσο νευρικός όταν μιλώ» αυτό θα αποσπάσει συμπάθεια ή ενσυναίσθηση, αλλά το μόνο που κάνετε είναι να δηλώνετε στους ανθρώπους τη νευρικότητά σας», λέει ο Abrahams.

Εάν δεν αποκαλύψετε ότι έχετε πρόβλημα με τη δημόσια ομιλία, οι άνθρωποι μπορεί να μην το παρατηρήσουν.

2. «Συχνά νιώθω…»

Θέλετε να χρησιμοποιείτε γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς όταν απευθύνεστε σε μεγάλες ομάδες και οι δηλώσεις που βάζουν μπροστά το «εγώ» μπορεί να κάνουν τους ακροατές να νιώσουν ότι είναι «από έξω».

Αντί να πείτε «Βρίσκω αυτό το σενάριο challenging», μπορείτε να πείτε «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτό το σενάριο μπορεί να είναι challenging».

3. Ακρωνύμια και δύσκολες ορολογίες.

«Θέλουμε να αποφύγουμε κάθε λέξη που προκαλεί σύγχυση, τεχνική, επιστημονική ή οικονομική», λέει ο Abrahams. «Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ‘αποκλείουμε’ τους ανθρώπους είναι να χρησιμοποιούμε γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν».

Πολλοί από εμάςκάνουμε την υπόθεση ότι οι άλλοι έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες όπως εμείς ή έχουν παρόμοιο υπόβαθρο.

«Όταν υποφέρουμε από την ‘κατάρα της γνώσης’, είναι δύσκολο για εμάς να βγάλουμε τον εαυτό μας έξω», λέει ο Abrahams. «Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε την κατάρα είναι μέσω της ενσυναίσθησης».

Η κατανόηση ότι το άτομο ή οι άνθρωποι που έχετε μπροστά σας μπορεί να μην έχουν όλες τις γνώσεις που έχετε, μπορεί να σας κάνει πιο επιδέξιο στο επικοινωνιακό κομμάτι και να καταφέρετε να μεταδώσετε το μήνυμα σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ακούγεσαι «υπερβολικά έξυπνος». Η τακτική των Steve Jobs και Elon Musk

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =