αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις το business project σου (χωρίς καν να το καταλάβεις)

Τρεις τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις το business project σου (χωρίς καν να το καταλάβεις)

Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι μια επιχείρηση. Ειδικά στο περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι και το πιο «φιλόξενο». Αν δούμε πάντως τα δεδομένα στο πεδίο της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι επίσης ξεκάθαρες οι δυσκολίες: Περίπου 8 στις 10 startups τερματίζουν την λειτουργία τους μέσα στα πρώτα 5 χρόνια.

Αν αποφασίσεις να μπεις στον δρόμο της επιχειρηματικότητας θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις. Τι γίνεται όμως αν προσθέτεις και εσύ… επιπλέον εμπόδια; Ναι, είναι πιθανό να σαμποτάρεις το project σου, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 3 τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό.

1# Φοβάσαι την αλλαγή. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, όπως λέει και ο Mark Zuckerberg. Δες το πόσο έχουν αλλάξει τα τεχνολογικά δεδομένα μόλις τα τελευταία 15 χρόνια. Αν έχεις ένα δικό σου business project, είναι σημαντικό να «αγκαλιάζεις» τις αλλαγές και να εξελίσσεσαι. Η ιστορία έχει δείξει άλλωστε, ότι ακόμα και κολοσσοί που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στην νέα εποχή, τελικά έμειναν στο περιθώριο. Δες τι έγινε, για παράδειγμα, με την Kodak και την Yahoo. Μια επιχείρηση που δεν κινείται προς τα εμπρός, είναι καταδικασμένη να «πεθάνει».

2# Βάζεις όρια στον εαυτό σου. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική σου ζωή. Αν κάθε φορά που βλέπεις μια νέα ευκαιρία αναρωτιέσαι «είναι αυτό για εμένα;», τότε πρέπει να αλλάξεις οπτική. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που βάζουν οι ίδιοι όρια στον εαυτό τους. Θεωρούν ότι δεν μπορούν να πετύχουν κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχουν. Και έτσι δεν φτάνουν όσο ψηλά θα μπορούσαν.

3# Προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος. Επίσης μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί επιχειρηματίες. Ναι, εσύ ξέρεις πως λειτουργεί η επιχείρηση σου. Και πιθανότατα έχεις το δικό σου όραμα για το που θες να φτάσει το project σου. Αλλά δεν γίνεται να τα κάνεις όλα μόνος. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να «τρέξουν» τα tasks το ίδιο καλά με εσένα, αν όχι ακόμα καλύτερα. Μην ξεχνάς ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα. Δες τα tasks εκείνα στα οποία δεν είσαι καλός και προσπάθησε να βρεις τους ιδανικούς ανθρώπους για να τα αναλάβουν. Κάπως έτσι θα πάει όλη η επιχείρηση προς τα πάνω.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + seventeen =