αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤρεις τρόποι για να εντοπίσεις μια κρυφή κάμερα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή Airbnb

Τρεις τρόποι για να εντοπίσεις μια κρυφή κάμερα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή Airbnb

Οι περισσότεροι το έχουμε σκεφτεί όταν πάμε σε ένα ξενοδοχείο: Θα μπορούσε, άραγε, να υπάρχει μια κρυφή κάμερα μέσα στο δωμάτιο;

Θα μπορούσε. Και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε σήμερα. Στη Νότια Κορέα, περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις βιντεοσκόπησης με κρυφές κάμερες αναφέρθηκαν στην αστυνομία μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο αριθμός των αναφορών κρυφών κατασκοπευτικών καμερών έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της αυξανόμενης προσβασιμότητας και της φθηνής τιμής τέτοιων καμερών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ικανότητα του κοινού να τις ανιχνεύει, δήλωσε στο CNBC ο Kenneth Bombace, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών Global Threat Solutions.

Αλλά πως μπορείς να εντοπίσεις μια τέτοια κρυφή κάμερα, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή Airbnb; Εδώ είναι 3 τρόποι, όπως τους παραθέτουν οι ειδικοί.

1# Ψάξε σε αντικείμενα στο χώρο

Όταν ψάχνετε για κρυφές κάμερες, ξεκινήστε με χώρους όπως μπάνια και υπνοδωμάτια, είπε ο Bombace. Σχεδόν όλες οι κρυφές κάμερες είναι κρυμμένες σε οικιακές συσκευές, όπως φώτα, θερμοστάτες και ραδιόφωνα με ενσωματωμένα ρολόγια, εξηγεί ο Bombace. «Κοιτάξτε και δείτε αν κάτι φαίνεται να είναι ασυνήθιστο και μετά ελέγξτε το από πιο κοντά», τονίζει οίδιος. Οι περισσότερες spy κάμερες συνδέονται με μια ηλεκτρική πηγή ή μια ηλεκτρονική συσκευή. Tο πρώτο πράγμα που κάνει o Bombace σε ένα υπνοδωμάτιο είναι να αποσυνδέει τα ρολόι-ραδιόφωνα και να τα βάζει σε ένα συρτάρι.

«Εάν χρησιμοποιείτε φακούς στοχεύσετε σε κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύψει την κάμερα, θα δείτε μια αντανάκλαση εκεί, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανιχνεύσετε εάν υπάρχει κάμερα», λέει ο Michael O’Rourke, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts.

2# Τσέκαρε το Wifi

Μια κρυφή κάμερα πρέπει να είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi για να μπορεί να στείλει εικόνα εξ αποστάσεως, λέει ο Bombace.

Wi-Fi scanning apps όπως το Fing μπορούν να αναγνωρίσουν συσκευές στο δίκτυο που είναι κάμερες. Όσοι κρύβουν κάμερες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για να streamάρουν live βίντεο, αλλά οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν επίσης να εντοπίσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν σε μια κατοικία, είπε ο Bombace.

Ο Kody Kinzie, ερευνητής ασφάλειας στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων και ανάλυσης Varonis, προειδοποίησε ότι ένας σαρωτής δικτύου μπορεί να μην καταγράφει τα πάντα. «Το επόμενο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συσκευές που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου», είπε. Συνέστησε τη χρήση εφαρμογών όπως το WiGLE για την εύρεση συσκευών που «μεταδίδουν κάποιο είδος ονόματος δικτύου Bluetooth και Wi-Fi».

3# Αγόρασε έναν ανιχνευτή κρυφής κάμερας

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι ανιχνευτές κρυφής κάμερας μπορούν να πραγματοποιήσουν σάρωση για ραδιοσυχνότητες που είναι συνδεδεμένες με κρυφές κάμερες. Τέτοιες συσκευές μπορούν εύκολα να αγοραστούν στο διαδίκτυο από ιστότοπους όπως το Amazon ή το AliExpress. Αλλά αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν η κρυφή κάμερα μεταδίδει data. «Πολλές από αυτές έχουν τώρα κάρτες SD που αποθηκεύουν δεδομένα που πρέπει να παρθούν αφού φύγει κάποιος», είπε ο Michael O’Rourke. «Και έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν». Ο Bombace πρόσθεσε ότι ενώ είναι δυνατό να αγοράσετε έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων, οι φθηνότεροι μάλλον δεν είναι τόσο καλοί.

Best hidden camera detectors

Τι να κάνεις αν εντοπίσεις μια κάμερα

Αν εντοπίσετε μια κάμερα, αποσυνδέστε την αμέσως χωρίς να την καταστρέψετε. Οι κρυφές κάμερες που βρέθηκαν στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου θα πρέπει να αναφέρονται στη ρεσεψιόν. Στη συνέχεια, μάλλον είναι καλύτερο να μεταφερθείτε σε άλλο ξενοδοχείο αντί να ζητήσετε απλά άλλο δωμάτιο.

«Θα μπορούσατε επίσης να παρέχετε [την αναφορά] στην Airbnb, ώστε να μπορούν να αποτρέψουν αυτό το άτομο από το να το κάνει ξανά», λέει ο O’Rourke. Ενώ μια αναφορά στην αστυνομία θα ήταν επίσης χρήσιμη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =