αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις συμβουλές πριν προσλάβεις έναν φίλο σου

Τρεις συμβουλές πριν προσλάβεις έναν φίλο σου

«Το τυπικό λάθος που κάνουν όσοι γίνονται CEO για πρώτη φορά, είναι να προσλάβουν τους φίλους τους. Αγαπώ τους φίλους μου. Γνωρίζω τους περισσότερους από τους κοντινούς φίλους μου από την πρώτη τάξη του σχολείου. Αλλά δεν θα προσλάβω κανένα από αυτούς σε μια startup, εκτός κι αν ήταν πραγματικά εξαιρετικοί στις δουλειές που τους χρειαζόμασταν», έχει πει ο ιδρυτής του Reddit, Alexis Ohanian.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λάθος να κοιτάς προς τους φίλους σου, όταν πρέπει να κάνεις μια πρόσληψη. Και είναι αλήθεια ότι αυτό το σκηνικό το συναντάμε συχνά και στην Ελλάδα. Όταν κάποιος ξεκινά μια εταιρία ή ένα business project, συνήθως κοιτά στον φιλικό του κύκλο για να εντάξει άτομα στην ομάδα του.

Ο Ohanian προσπάθησε να το αποφύγει. Όπως εξηγεί: ««Δεν προσέλαβα τους φίλους μου στην αρχή της καριέρας μου, αλλά προσέλαβα κυριολεκτικά τους πρώτους ανθρώπους που έδειξαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας».

Αλλά τι πρέπει να προσέξεις αν αποφασίσεις να προσλάβεις φίλους σου; Εδώ είναι 3 συμβουλές που πρέπει να τσεκάρεις πριν κάνεις την κίνηση.

Προσέλαβε μόνο αυτούς που θα προσλάμβανες ακόμη κι αν δεν ήταν φίλοι σου. Θες να προσλάβεις φίλους σου; Οκ, κάνε τους κανονικά συνέντευξη και ζήτα τους βιογραφικό, αφού φυσικά έχεις εκδώσει σαφές job description. Δες αν ταιριάζουν με την θέση, αν μπορούν να προσφέρουν στην εταιρία, και μόνο τότε προχώρησε σε μια πρόσληψη.

Μην προσλάβεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή το έχει ανάγκη. Θα ζημιωθείτε και οι δύο. Αν κάποιος δεν κάνει για τη θέση, σύντομα ή θα τον διώξεις με απαίσια συναισθήματα και τύψεις ή θα παραιτηθεί μόνος του με επίσης απαίσια συναισθήματα και τύψεις αλλά και με την πικρή αίσθηση που νιώθουμε όταν χάνουμε τον δρόμο μας. Και είναι επίσης πιθανό να χαλάσει η φιλία σας σε ένα τέτοιο σενάριο.

Μέτρα την απόδοσή τους μέσω των αποτελεσμάτων τους. Όταν είστε στην δουλειά, άσε την φιλία στην άκρη. Μέτρα την απόδοση των φίλων που έχεις προσλάβει. Αν δεν το κάνεις είναι πιθανό και οι ίδιοι να «χαλαρώσουν» και να μην προσφέρουν όσα θα έπρεπε στην επιχείρηση. Και φυσικά, αν δεν είσαι δίκαιος, θα δημιουργήσεις ανισότητες και μεταξύ όλων των μελών της ομάδας. Αυτοί που δεν ήταν φίλοι σου από πριν θα νιώσουν ότι αδικούνται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − ten =