αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις κινήσεις για να… γυρίσεις τον διακόπτη και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Τρεις κινήσεις για να… γυρίσεις τον διακόπτη και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Βασικά, η αυτοπεποίθηση είναι μια πεποίθηση ότι οι γνώσεις σας πάνω σε κάτι είναι σωστές, ότι οι δεξιότητές σας ανταποκρίνονται στην Χ δουλειά και ότι μπορείτε να εξελιχθείτε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένο challenge βρεθεί μπροστά σας. Είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να σας οδηγήσει στο να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε challenges που ταιριάζουν πολύ στην εμπειρία σας.

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, είτε γενικά, είτε σε ένα συγκεκριμένο πεδίο.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε κοινωνικό, σωματικό ή οικονομικό κίνδυνο όταν αναλαμβάνετε κάτι που οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας δεν μπορούν να διαχειριστούν. Από την άλλη, αν δεν έχετε καθόλου αυτοπεποίθηση, ίσως να μην αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται, να δείχνετε αναβλητικότητα και να μεταφέρετε αποφάσεις για αργότερα «που θα είστε ικανοί να τα καταφέρετε», και στο έλος να διαπιστώνετε ότι κάποιος με λιγότερο ανεπτυγμένες δεξιότητες έκανε αυτό που δεν κάνατε.

Εδώ είναι τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αρπάξει περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον.Όπως τα παραθέτει το αμερικανικό FastCompany.

Γιατί λες όχι;

Όταν έχετε χρόνια έλλειψη αυτοπεποίθησης, η άμεση αντίδρασή σας σε οποιαδήποτε ευκαιρία είναι να την απορρίψετε. Όταν ακούτε ή διαβάζετε για κάποια νέα ευκαιρία, συχνά είτε αποφεύγετε να το σκέφτεστε πολύ, γιατί σας προκαλεί άγχος, ή αρχίζετε να απαριθμείτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά, έτσι όπως την έχετε στο μυαλό σας.

Μην αποδεχτείτε αυτήν την απάντηση. Δώστε προσοχή: Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πραγματικά τη νέα ευκαιρία. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας προκαλέσει νευρικότητα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην το σκεφτείτε αναλυτικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πείτε πραγματικά «ναι» σε κάτι που μπορεί να σας ταιριάζει απόλυτα.

Οι άλλοι είναι καλύτεροι;

Πολλές φορές, όταν αρνείστε να αναλάβετε κάτι, το κάνετε επειδή εστιάζετε στους δικούς σας περιορισμούς και τις αντιλήψεις για τις ικανότητές σας. Υποθέτετε με αφηρημένο τρόπο ότι κάποιος… άλλος θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο και να το κάνει καλύτερα.

Τώρα εστιάστε συγκεκριμένα στο ποιος μπορεί να είναι αυτό το άτομο. Η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί και κάποιος θα καταλήξει να την κάνει. Αν δεν τη κάνετε, ποιος θα την κάνει; Θα είναι πραγματικά αυτό το άτομο πιο ικανό από εσάς; Πιθανότατα, όταν το σκεφτείς προσεκτικά, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα είναι. Πολλές ευκαιρίες που τίθενται στο δρόμο σας υπάρχουν επειδή ταιριάζουν στο σύνολο των δεξιοτήτων σας (ή είναι αρκετά κοντά, ώστε να τα καταφέρετε με προσπάθεια). Όταν λέτε «ναι» πιο συχνά, παρέχετε στον εαυτό σας ευκαιρίες να πετύχει σε πράγματα που εμπίπτουν στις δυνατότητές σας αλλά εκτός της ζώνης άνεσής σας.

Χρησιμοποίησε… βοηθητικές ρόδες

Εάν εύλογα ανησυχείτε ότι κάτι είναι πέρα από τις δυνατότητές σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπλακείτε καθόλου. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να ζητήσετε από έναν έμπιστο συνάδελφο ή μέντορα να εργαστεί μαζί σας, ώστε να αποκτήσετε κάποια εμπειρία σε ένα επίπεδο πέρα από αυτό που έχετε κάνει στο παρελθόν. Αυτό είναι όπως όταν μάθατε να οδηγείτε ποδήλατο. Δεν παρακολουθήσατε άλλους ανθρώπους να οδηγούν και ξέρατε πώς να το κάνετε μόνοι σας. Σας δόθηκαν βοηθητικές ρόδες και μάθατε να οδηγείτε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσατε να κάνετε πολύ κακό στον εαυτό σας και στους άλλους, αλλά μπορούσατε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας.

Ομοίως, ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση είναι να δοκιμάσετε νέα πράγματα σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχετε βοήθεια από άλλους που μπορούν να σας υποστηρίξουν αν χρειαστεί. Πιθανότατα θα εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να πετύχετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =