αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις απλοί τρόποι για να προσαρμόζεται πιο εύκολα ο εγκέφαλος σου και να μαθαίνει νέα πράγματα

Τρεις απλοί τρόποι για να προσαρμόζεται πιο εύκολα ο εγκέφαλος σου και να μαθαίνει νέα πράγματα

Ο εγκέφαλός μας αλλάζει συνεχώς. Κάθε στιγμή που περνά, οι δισεκατομμύρια νευρώνες σας αλλάζουν τον αριθμό και την ισχύ των τρισεκατομμυρίων συνδέσεών τους. Πέρα από αυτές τις συναρπαστικές αλλαγές, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί επίσης νέους νευρώνες κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Και ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το πώς ακριβώς αλλάζει ο εγκέφαλός μας και τι τον αλλάζει, η επιστήμη έχει επισημάνει ορισμένες βασικές στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής αλλαγής.

Όπως εξηγεί το psychology today, τις τελευταίες δεκαετίες, μια ισχυρή έννοια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη βιβλιογραφία των νευροεπιστημών. Είναι η νευροπλαστικότητα: Ένας όρος που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αντλώντας δεδομένα από τις εμπειρίες της ζωής μας.

Σε βασικό επίπεδο, η νευροπλαστικότητα (neuroplasticity) περιγράφει το πως εγκέφαλός μας γίνεται εξαιρετικά πλαστικός, προσαρμόσιμος και μπορεί να αλλάξει, ως απόκριση σε νέες πληροφορίες. Όλα αυτά επηρεάζουν τη μάθηση και τη μνήμη. Θεωρείται επίσης ότι αποτελεί τη βάση της ικανότητας του εγκεφάλου να θεραπεύεται μετά από τραυματισμούς όπως τα εγκεφαλικά.

Αυτή η πλαστικότητα μας καθιστά πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς στην επεξεργασία μιας πληροφορίας, και ενισχύει την νόηση.

Εδώ είναι 3 απλοί τρόποι για να βοηθήσεις τον εγκέφαλο σου να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

1# Είναι καλό να κινείσαι

Από όλες τις παρεμβάσεις που συνδέονται με βελτιώσεις στην υγιή νευροπλαστικότητα στους ανθρώπους, η κίνηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Γιατί; Πρώτον, η τακτική σωματική δραστηριότητα συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις που σχετίζονται με προβλήματα νευροπλαστικότητας, όπως προβλήματα διάθεσης και Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), το οποίο είναι το κλειδί για υγιή νευροπλαστικότητα. Τέλος, η καλύτερη φυσική κατάσταση συσχετίζεται με ευρήματα στην απεικόνιση εγκεφάλου που συνδέονται με βελτιώσεις στην υγιή νευροπλαστικότητα.

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να έχετε τα οφέλη; Οποιαδήποτε ποσότητα σωματικής δραστηριότητας είναι καλή για τον εγκέφαλο και το σώμα και η έρευνα δείχνει πιθανά οφέλη νευροπλαστικότητας συνδέονται με αερόβια άσκηση (όπως τζόκινγκ/ποδηλασία), άρση βαρών, ακόμη και γιόγκα. Σε ότι αφορά τον χρόνο 20 λεπτά κίνησης τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα είναι μια εξαιρετική αρχή.

2# Κράτα το μυαλό σου σε φόρμα

Το να κρατάμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να εκτίθεται το μυαλό μας σε πλούσια νέα ερεθίσματα πιστεύεται ότι προάγει νέες συνδέσεις και «καλωδιώσεις» στον εγκέφαλό μας. Παραδείγματα για το πώς να το εφαρμόσετε αυτό στην πράξη, κυμαίνονται από την επίλυση προβλημάτων (π.χ. σταυρόλεξα, Wordle, sudoku) έως την εξάσκηση ενός οργάνου ή μιας ξένης γλώσσας ή τη δοκιμή νέων πραγμάτων (π.χ. προσπάθεια δημόσιας ομιλίας). Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι η εκμάθηση και η πραγματοποίηση νέων και ψυχικά δύσκολων πραγμάτων μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην προώθηση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου, εν μέρει μέσω της νευροπλαστικότητας.

3# Λιγότερο στρες

To άγχος δημιουργεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Επιπλέον, το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με ευρήματα στην απεικόνιση του εγκέφαλου που υποδηλώνουν ζητήματα που σχετίζονται με τη νευροπλαστικότητα. Αυτά περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση του προμετωπιαίου φλοιού και του «ιππόκαμπου» (δύο δομές κλειδί για τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία). Η άσκηση, οι βόλτες στη φύση, αλλά και η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορούν να βοηθήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να βγάλεις καλά χρήματα ως freelancer. Εδώ είναι 5 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 2 =