αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία τρικ που χρησιμοποιούν οι leaders για να βγουν από τις δύσκολες καταστάσεις

Τρία τρικ που χρησιμοποιούν οι leaders για να βγουν από τις δύσκολες καταστάσεις

Τα σημεία των καιρών και η επιδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη, έχει φέρει πολλούς εργαζόμενους στα όριά τους. Μελέτες λένε πως πάνω από το 76% των εργαζομένων θα βιώσει την εξάντληση κάποια στιγμή στη ζωή τους, και οι επικεφαλής πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να αποφύγουν το «ναυάγιο».

Ωστόσο, πολλές φορές κουράζονται ακόμα και εκείνοι, κάτι που οι μελέτες δεν έχουν προβλέψει. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 96% των  leaders βιώνει την εξάντληση σε κάποιο στάδιο της ζωής και της καριέρας τους. Με τους επόμένους μήνες να είναι απρόβλεπτοι για όλο τον πλανήτη, το ρίσκο της εξάντλησης για έναν επικεφαλής είναι πολύ μεγάλο. 

Γενικοί διευθυντές από όλο τον κόσμο, δίνουν τα φώτα τους ώστε να προλάβεις την εξάντληση και να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα: Επιτυχία. 

Οι 3 κανόνες των κορυφαίων leaders

1. Δεν είσαι ο Σούπερμαν

Πολλοί θεωρούν ότι ο σωστός leader κοιτάζει πρώτα την ομάδα και μετά τον εαυτό του, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την καριέρα σου. Αν δεν παίρνεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς, να γυμναστείς και να δεις τους αγαπημένους σου, τότε ο εγκέφαλός σου θα πάψει να δουλεύει σωστά. 

Τα λεγόμενα «αμύγδαλα», δηλαδή το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για το στρες και την έκκριση της αντίστοιχης ορμόνης, γίνεται πιο ευαίσθητο αν δεν ξεκουράζεσαι. Την ίδια ώρα, το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και την ψύχραιμη σκέψη, δουλεύει λιγότερο και μπορεί μέχρι και να συρρικνωθεί. Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα να μην σκέφτεσαι καθαρά, να αντιμετωπίζεις άσχημα τους γύρω σου και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Έτσι, δεν θα μπορείς να είσαι εκεί για την ομάδα σου, όταν θα σε χρειαστεί. Αν θέλεις πραγματικά να είσαι πηγή έμπνευσης, πρέπει πρώτα εσύ να βάζεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου.

2. Να θυμάσαι τα δικά σου σημεία αναφοράς

Όλοι ξέρουμε ότι η βάση για να κάνεις κάτι καλό και μεγάλο στη ζωή σου, ξεκινάει από την «πραγματική» δουλειά. Το να έχεις γνώση των αξιών με τις οποίες ξεκίνησες, το να τις έχεις μοιραστεί με την ομάδα σου, αλλά και το να μην τις ξεχνάς στη διαδρομή, μπορεί να σε βγάλει αλώβητο ακόμα και σε χαλαιπούς καιρούς. Πολλοί leaders λένε ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους, η σκέψη των αξιών με τις οποίες ξεκίνησαν την καριέρα τους, τους γλίτωσε από μια κακή απόφαση. Οι ίδιοι, υποστηρίζουν ότι το να μείνουν πιστοί στα δικά τους σημεία αναφοράς, τους βοήθησε να ξεπεράσουν διάφορες κρίσεις στην καριέρα τους, κάτι που τους έκανε τελικά πιο δυνατούς. Αν δεν έχεις σκεφτεί τα δικά σου τέτοια σημεία, αυτή η στιγμή είναι μια καλή ευκαιρία.

3. Βρες κάποιον να μιλήσεις

Την ώρα που κλονίζεται η ψυχική υγεία αρκετών λόγω καταστάσεων, πολλοί οργανισμοί λένε ότι μερικές φορές είναι ΟΚ να μην είσαι εντάξει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το κεφάλι μιας εταιρίας ή ενός ομίλου, δε νιώθει καλά; Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ένας leader πρέπει να είναι ισχυρός, οπότε η τρωτή μας πλευρά μένει κρυμμένη. Μπορεί να είναι ταμπού ως θέμα, αλλά ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να μιλάς για αυτό κάπου. Όλοι οι γενικοί διευθυντές λένε πως δυσκολεύτηκαν να μιλήσουν σχετικά με τις προκλήσεις που δέχτηκαν κατά καιρούς. Ωστόσο, όταν το έκαναν σε καθημερινή βάση είδαν οφέλη στην υγεία, την επαγγελματική αλλά και την προσωπική τους ζωή. 

Για άλλους αυτό το άτομο στο οποίο ανοίχτηκαν ήταν μέλος της οικογένειάς τους, για άλλους ένας φίλος και για άλλους ένας συνάδερφός τους. Βρες το δικό σου έμπιστο άτομο και ανοίξου. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ήρθε η ώρα οι leaders να αναλάβουν δράση για τον εαυτό τους. Όπως έχει πει μάλιστα ένας κάποτε «Η αφοσίωση είναι μείζονος σημασίας και αν δεν φροντίσεις κάτι σωστά, θα σπάσει. Επομένως, αν θέλεις να θωρακίσεις τον εαυτό σου μπροστά στις προκλήσεις που αναμένεται να έρθουν τους επόμενους μήνες και να αποτελέσεις θετικό πρότυπο για την ομάδα σου, τώρα είναι η στιγμή».

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + three =