αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία τρικ για να κάνεις το μυαλό σου να εστιάζει στα θετικά: Μια ψυχολόγος εξηγεί

Τρία τρικ για να κάνεις το μυαλό σου να εστιάζει στα θετικά: Μια ψυχολόγος εξηγεί

Όταν κάτι πάει στραβά στη δουλειά ή στα προσωπικά σου, θεωρείται φυσιολογικό όλη σου η μέρα να είναι επηρεασμένη από αυτό και εσύ να βρίσκεσαι σε μια γενική κακή διάθεση. Αυτή η τάση είναι μια ένδειξη του πώς είναι σχεδιασμένος να σκέπτεται ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κοινωνική ψυχολόγος Alison Ledgerwood, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Το πώς βλέπουμε τον κόσμο έχει την τάση να είναι με αρνητικό τρόπο», αναφέρει. «Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι κυριολεκτικά πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ ώστε να έχουμε μια πιο θετική ματιά», τονίζει. Ωστόσο, εκείνη και η ομάδα της, ερευνούν τους ψυχολογικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε, και να γίνουμε πιο αισιόδοξοι, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.«Ο εγκέφαλός μας έχει φτιαχτεί για να ψάχνει αρνητικές πληροφορίες και να συγκρατεί εκείνες, αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε, με πολλή δουλειά».

Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους ώστε να το καταφέρεις και εσύ.

Προσπάθησε να «πλασάρεις» τα γεγονότα αλλιώς

Αυτό το συγκεκριμένο κόλπο, είναι ένα ψυχολογικό κατασκεύασμα, αναφορικά με το πώς εσύ «διηγείσαι» τα όσα σου συνέβησαν στους άλλους. Ο τρόπος που βλέπεις μια ιστορία, είναι ο τρόπος με την οποία θα την διηγηθείς. «Υπάρχει ολόκληρη έρευνα αναφορικά με αυτό. Ο τρόπος που εσύ βλέπεις το «ποτήρι» σε μια υπόθεση, είναι η οπτική με την οποία θα το παρουσιάσεις. Έτσι, αν το βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο, με τον ίδιο τρόπο θα το παρουσιάσεις«, αναφέρει.

«Αν το παρουσιάσεις γεμάτο, τότε θα έχεις εστιάσει στα θετικά του, και βέβαια το ίδιο ισχύει και με το αντίθετο. Προσπάθησε να περιγράψεις τις εμπειρίες σου στους άλλους με θετική οπτική και τελικά θα δεις ότι με τον καιρό, θα κρατάς μόνο τα θετικά», συμβουλεύει η Ledgerwood.

Προσπάθησε να εντοπίσεις έστω ένα καλό

Είναι δύσκολο να αντιστρέψεις μια αρνητική εμπειρία. Η Ledgerwood υποστηρίζει ότι αν νιώθεις άσχημα, το να εστιάσεις σε κάτι καλό που βγήκε από μια κακή εμπειρία, θα σε βοηθήσει. Αν και πολλοί νομίζουν ότι με το να γκρινιάξουν για το τι συνέβη θα τους βοηθήσει, τελικά με το να λες συνέχεια τι κακό σε «βρήκε», είναι σαν να ξαναζείς την ίδια κακή εμπειρία. Με το να εστιάζεις όμως στο καλό, είναι σαν να αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να αλλάξει τρόπο σκέψης, που τελικά βοηθάει περισσότερο.

Η ειδικός συμβουλεύει να γράφεις τις σκέψεις σου σε χαρτί. «Πρέπει να δουλέψεις πολύ για να βρεις τα συναισθήματα που κρύβεις μέσα σου αλλά υπάρχει μια έρευνα που λέει ότι το να γράφεις αυτά που σου συμβαίνουν καθημερινά, βοηθάει στο να νιώθεις πιο χαρούμενος στο τέλος της μέρας», τονίζει.

Πρόσεξε πώς αντιδράς

Η Ledgerwood αναφέρει επίσης ότι ο τρόπος που αντιδράμε στις καταστάσεις, κάνει μεγάλη διαφορά. «Πώς θα σου φαινόταν αν την επόμενη φορά που κάποιος σου φερόταν άσχημα απλά τον συγχωρούσες; Ή αν την επόμενη φορά που σε εξυπηρετούσε ένας αγενής σερβιτόρος, του άφηνες ένα μεγάλο φιλοδώρημα»; αναρωτιέται και συνεχίζει:

«Με το να αντιδρούμε με σύνεση, δίνουμε τον χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί αλλιώς. Δίνουμε την ευκαιρία στον εγκέφαλό μας να αντικαταστήσει μια κακή κατάσταση με μια ευχάριστη και αυτό στο τέλος γίνεται αυτόματα». Το πώς αντιδρούμε μπορεί να αλλάξει όλο τον τρόπο σκέψης μας και τελικά να τον κάνει θετικό, όσο περίεργο και αν σου φαίνεται.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − six =