αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βάλετε όρια με ένα άλλο άτομο

Τρία σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βάλετε όρια με ένα άλλο άτομο

Το «όριο» είναι ένας κανόνας που εφαρμόζετε για να διευκολύνετε τη σχέση σας με ένα άλλο άτομο. Οριοθετεί πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα δικαιώματα και οι ανάγκες σας. Και περιγράφει πού τα αιτήματα και οι ανάγκες σας αρχίζουν να παρεμβαίνουν στα δικαιώματα και τις ανάγκες κάποιου άλλου. Ο καθορισμός ορίων θα προστατεύσει εσάς και τις ανάγκες σας, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι σέβεστε τις ανάγκες του άλλου ατόμου. Το κλειδί όταν θέτεις όρια είναι να έχεις ανοιχτή επικοινωνία και να είσαι ειλικρινής.

Μπορείτε να ορίσετε ένα όριο για σχεδόν οποιαδήποτε ανάγκη ή πρόβλημα. Για παράδειγμα, σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να… αγκαλιάζονται χωρίς άδεια. Ξεκαθαρίζοντας το αυτό θέτουμε έναν φυσικό περιορισμό. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο χώρο μετά από έναν καυγά. Αυτό είναι ένα συναισθηματικό όριο. Και η λίστα συνεχίζεται.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες καταστάσεις όπου ο καθορισμός ορίων είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις μια υγιή σχέση. Και εδώ είναι τρία σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να ορίσετε κάποια όρια με ένα άλλο άτομο.

1# Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις καλά με το άλλο άτομο

Η κακή επικοινωνία είναι ένα από τα πιο συνηρημένα ζητήματα που κάνουν τους ανθρώπους να απομακρύνονται. Τις περισσότερες φορές, προβλήματα επικοινωνίας προκύπτουν λόγω παρεξηγήσεων και διαφορετικών απόψεων. Ακόμα κι αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένα προβλήματα. Μπορείτε και οι δύο να είστε εξαιρετικοί ακροατές και να προσπαθήσετε να εκφράσετε την άποψή σας όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Μερικοί άνθρωποι… «χάνουν το νόημα στη μετάφραση».

Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, είναι χρήσιμο να βάλετε μερικά όρια μεταξύ σας. Πρέπει να καθίσετε και να συζητήσετε με το άλλο άτομο τα πράγματα που σας ενοχλούν. Αρχίστε να εξηγείτε ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί. Εξηγήστε γιατί αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα επικοινωνίας δημιουργεί χάσμα μεταξύ σας. Αφού εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε ένα όριο, συμφωνήστε για το ποιο θα είναι αυτό. Ίσως το άλλο άτομο θα πρέπει να απέχει από τη συζήτηση ενός συγκεκριμένου θέματος μαζί σας. Ή ίσως θα πρέπει να γίνετε πιο ανοιχτόμυαλοι και να αρχίσετε να ασχολείστε περισσότερο με συγκεκριμένα θέματα που σας φοβίζουν. Εφόσον αποφασίσετε μαζί ποιο όριο να βάλετε, θα λύσετε το πρόβλημα.

2# Νιώθετε συναισθηματικά ανασφαλείς όταν αποτυγχάνετε να θέσετε όρια

Οι άνθρωποι γύρω σας έχουν τη δύναμη να σας πληγώσουν συναισθηματικά, ακόμα κι αν δεν το θέλουν. Και μπορεί να μην το καταλάβουν αν δεν τους το πείτε. Δεν θα ξέρουν πώς να σας καθησυχάσουν ή ακόμη και να σας δώσουν συμβουλές. ‘Η μπορεί να θες να περνάς περισσότερο χρόνο μόνος αλλά οι άλλοι να θέλουν να έχουν επαφή μαζί σας όσο πιο συχνά γίνεται. Πάρτε για παράδειγμα τα γραπτά μηνύματα. Σε μερικούς ανθρώπους τους αρέσει οι φίλοι τους να βομβαρδίζουν τους με μηνύματα και στεναχωριούνται αν δεν τους λαμβάνουν τίποτα όλη μέρα. Αλλά άλλοι εξαντλούνται ψυχικά αν το τηλέφωνό τους βουίζει συνεχώς. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά μπορείτε να το συζητήσετε.

Ο καθορισμός συναισθηματικών ορίων εστιάζεται επίσης στην επικοινωνία. Αλλά αυτή τη φορά, πρέπει να εξηγήσεις τι κάνει ο άλλος που σε επηρεάζει συναισθηματικά.

3# Νιώθεις ότι σου λείπει ο προσωπικός χώρος

Ανεξάρτητα από τη φύση της σχέσης, το να έχεις χρόνο χωριστά από το άλλο άτομο είναι απαραίτητο και ωφέλιμο. Συχνά, όμως, ο χρόνος που κάθε άτομο χρειάζεται να περάσει μόνος του δεν συζητείται. Ή ίσως το άλλο άτομο νιώθει ότι δεν του δίνετε τόσο προσωπικό χώρο όσο θα χρειαζόταν. Το να βλέπεις έναν φίλο κάθε μέρα για τις πρώτες δύο εβδομάδες της φιλίας σου μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό. Αλλά αργότερα ίσως δείτε την ανάγκη να θέσετε όρια με αυτόν τον νέο φίλο.

Δεν είναι καλό να νιώθεις ότι πρέπει… αναγκαστικά να κάνεις παρέα με κάποιον άλλο. Και δεν είναι ωφέλιμο να πνίγεις κάποιον άλλο και να τον κάνεις να νιώθει αυτή την υποχρέωση. Όμως, επειδή οι άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες αλληλεπίδρασης και προσοχής, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητιούνται και να μπαίνουν τα όρια όταν χρειάζεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο φοιτήτριες στη Χίο έφτιαξαν μια online πλατφόρμα που συνδέει τους δημιουργούς 3D προϊόντων και τους πελάτες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + five =