αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο προσπαθεί να σε χειραγωγήσει (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις)

Τρία σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο προσπαθεί να σε χειραγωγήσει (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις)

Τα παιχνίδια ενοχής είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει χειραγώγηση. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ειδικοί στο να το αξιοποιούν προς όφελός τους. Χρησιμοποιούν την ενοχή για να πάρουν αυτό που θέλουν από τους άλλους και επιδίδονται σε συναισθηματικό εκβιασμό, μια τακτική που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις και να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη στην αυτοεκτίμηση κάποιου. Προστατέψτε τον εαυτό σας από αυτές τις τακτικές, αναγνωρίζοντας ορισμένα κοινά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί ενοχές για να σας χειραγωγήσει. Εδώ είναι 3 τέτοια σημάδια όπως τα διαβάσαμε στο αμερικανικό psychology today.

1. Η νοοτροπία του«θύματος» βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι χειριστικοί τύποι σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα αληθινά κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους, και μεγάλο μέρος του χρόνου τους αφιερώνεται στο να πείσουν τους άλλους ότι έχουν πέσει θύματα με κάποιο τρόπο. Όσον αφορά τη χρήση της ενοχής ως εργαλείου, αυτά τα άτομα διαπρέπουν στο να πείσουν τους άλλους ότι έχουν πληγωθεί – και ότι η συμμόρφωση από την πλευρά αυτού που τα πλήγωσε είναι η καλύτερη λύση. Και για αυτό πρέπει να κάνεις… αυτό που θέλουν.

Αν σας πείσουν ότι είναι το αληθινό θύμα και η λεία σας στη διαδικασία, το επόμενο βήμα τους είναι να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νίκη για να εξασφαλίσουν ότι θα υποκύψετε στις επιθυμίες τους.

2. Προσπαθούν να φαίνονται τέλειοι ενώ αναδεικνύουν τις ελλείψεις σας. Τα άτομα που σας υπενθυμίζουν όλα όσα έχουν κάνει για εσάς, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν ως χειραγώγηση, μια υπενθύμιση ότι πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι που δεν τα μετράτε. Παρατηρήσεις όπως «Είμαι αυτός που νοιάζεται περισσότερο» ή «Πάντα το έκανα αυτό για σένα» είναι βασικές δηλώσεις που έχουν σκοπό να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα ενοχής στους άλλους και να τους κάνουν να υποχωρήσουν.

Οι χειριστές έχουν… μεγάλη μνήμη όταν πρόκειται για τις επιτυχίες τους και μικρή όταν πρόκειται για τη δική σας. Εάν κάποιος επικεντρώνεται σταθερά σε όλα όσα έχετε κάνει λάθος, ενώ επισημαίνει μόνο ό,τι έχει κάνει σωστά, θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα ότι η ενοχή χρησιμοποιείται εναντίον σας.

3. Υπονοούν ότι τους «χρωστάς». Κρατούν μια λίστα ελέγχου με τις χάρες που πιστεύουν… ότι τους οφείλουν οι άλλοι και ποτέ δεν συμμετέχουν σε θετικές συμπεριφορές χωρίς απώτερα κίνητρα. Εάν ένας χειριστικός άνθρωπος έχει προσφερθεί να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το επικαλεστεί ως χάρη στην πορεία. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές, βοηθούν χωρίς να τους ζητηθεί —ή ακόμα και αφού τους ζητηθεί να μην βοηθήσουν— απλώς και μόνο για να αποκτήσουν το πάνω χέρι στη σχέση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − eight =