αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία γρήγορα σημάδια για να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό (και να απομακρυνθείς)

Τρία γρήγορα σημάδια για να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό (και να απομακρυνθείς)

Σε αρκετούς από εμάς έχει τύχει σε κάποια στιγμή στην επαγγελματική μας διαδρομή: Να πέσουμε πάνω σε έναν «τοξικό» εργοδότη/ manager. Κάτι που είναι ίσως πιο συχνό στην Ελληνική αγορά εργασίας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης.

Κάπου εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με κακές συμπεριφορές σχεδόν σε καθημερινή βάση, το άγχος μεγαλώνει, και η δημιουργικότητα… εξατμίζεται. Και μάντεψε: Ένα τοξικό αφεντικό δεν πρόκειται να αλλάξει στην πορεία. Άρα πρέπει να πάρεις έγκαιρα τις αποφάσεις σου.

Αλλά πως μπορείς να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό άμεσα; Τώρα λοιπόν θα σου παραθέσουμε 3 γρήγορα σημάδια. Αν δεις κάποια από αυτά μέσα σε έναν εργασιακό χώρο, μάλλον πρέπει να απομακρυνθείς.

1# Κλέβει συνεχώς τα φώτα της δημοσιότητας. Η ομάδα δημιουργεί π.χ. ένα υπέροχο προϊόν και το κυκλοφορεί εγκαίρως. Ο πελάτης είναι ευχαριστημένος. Και τότε συμβαίνει: Ο διευθυντής/ εργοδότης τραβά πάνω του όλη την δόξα. Χωρίς επαίνους για την ομάδα, χωρίς να γιορτάσει για την επιτυχία όλων, χωρίς να αναγνωρίσει την συνεισφορά των μελών της ομάδας. Αυτός ο τύπος αφεντικού θέλει να παίρνει όλα τα «μπράβο». Και θα το κάνει συνέχεια.

2# Θεωρεί ότι δεν κάνει ποτέ λάθος. Συνεργάστηκες ποτέ με έναν μάνατζερ που έχει πάντα δίκιο και εσύ έχεις πάντα άδικο; Αυτός ο τύπος μάνατζερ δεν παραδέχεται ποτέ τα λάθη του. Θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο και ότι διαθέτει όλες τις απαντήσεις. Δεν θα ζητήσει την γνώμη της ομάδας και δεν θα αφήσεις τις καλές ιδέες να έρθουν στην επιφάνεια.

3# Μικροδιαχείρηση. Ένα φαινόμενο για το οποίο έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Το micromanaging μπορεί να χαλάσει το κλίμα μέσα σε μια επιχείρηση. Είναι τότε που ο εργοδότης/ manager ασχολείται… με τα πάντα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνάει. Μπορεί να έχει μια μικρή ή μεγάλη ομάδα, αλλά αυτός θέλει να ελέγχει τα πάντα. Ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τις περισσότερες φορές, η μικροδιαχείριση εμφανίζεται επειδή οι εργοδότες/ managers θέλουν να γίνει κάθε task τέλεια- να μην υπάρχουν λάθη. Η πρακτική αυτή όμως έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ότι δεν εκτιμώνται. Δημιουργεί ένα καθημερινό σκηνικό άγχους και πίεσης, και η δημιουργικότητα εξατμίζεται

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − one =