αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία απλά tips για να κάνεις σπουδαίες δημόσιες ομιλίες, ακόμα κι αν… δεν το ‘χεις

Τρία απλά tips για να κάνεις σπουδαίες δημόσιες ομιλίες, ακόμα κι αν… δεν το ‘χεις

Κάθε φορά που φτάνει η ώρα να μιλήσεις μπροστά σε πολλούς ανθρώπους σε πιάνει ένα άγχος; Δεν είσαι ο μόνος. Συμβαίνει και σε αρκετούς άλλους. Ακόμα και ο κορυφαίος επενδυτής, Warren Buffett στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε πρόβλημα με το να μιλά δημόσια μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο. Το ξεπέρασε στην πορεία, και έγινε αυτός που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Αν είσαι επιχειρηματίας, πρέπει να μπορείς να μιλάς μπροστά σε άλλους ανθρώπους και να τους κερδίζεις. Είτε αυτοί είναι το κοινό σε ένα event, είτε επενδυτές μέσα σε ένα δωμάτιο. Αν δεν καταφέρεις να γίνεις ένας καλός ομιλητής, τότε σίγουρα θα χάσεις μερικές καλές ευκαιρίες. Οκ, μπορεί να έχεις άγχος, το θέμα είναι όμως να μην φαίνεται αυτό. Και να κάνεις μια ομιλία στην οποία θα δείχνεις άνετος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Το αμερικανικό Entrepreneur.com, παραθέτει 3 απλά tips για να το καταφέρεις.

1# Μίλα αργά: Αν μιλάς πολύ γρήγορα θα δείχνεις πιο νευρικός. Και είναι επίσης πιθανό να κάνεις λάθη. Ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μιλάς αργά. Έτσι ώστε το κοινό να καταλαβαίνει αυτά που λες, και εσύ να μπορείς να είσαι πιο συγκεντρωμένος. Βοηθούν επίσης οι συχνές παύσεις.

2# Μίλα απλά: Το ακροατήριο σου δεν είναι γεμάτο από experts. Άρα λοιπόν φρόντισε ο τρόπος που μιλάς να είναι απλός και κατανοητός προς όλους. Μην χρησιμοποιείς εντυπωσιακές ορολογίες που ελάχιστοι θα κατανοήσουν. Επίσης, θα ήταν καλό να γνωρίζεις τι ακριβώς προβλήματα θέλει να λύσει το κοινό σου, έτσι ώστε να εστιάσεις σε αυτά και να μην μιλάς για πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν.

3# Κάνε το με το δικό σου στιλ: Αν είσαι αδιάφορος, κανείς δεν θα σε θυμάται την επόμενη ημέρα. Και σίγουρα κανείς δεν θα επιδιώξει να ακούσει άλλη ομιλία σου. Κάνε την παρουσίαση σου με το δικό σου στιλ. Να έχεις τον δικό σου ‘stage character’ που θα τον θυμούνται όλοι. Στοιχεία όπως το χιούμορ ή οι ανοιχτές ερωτήσεις, μπορούν να βοηθήσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − five =