αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι ένας startupper έχει παραμελήσει την προσωπική του ζωή

Τρία ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι ένας startupper έχει παραμελήσει την προσωπική του ζωή

Πολλοί λένε ότι μια νέα επιχείρηση ή μια startup είναι σαν ένα παιδί που γεννιέται. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει 3 ετών, θέλει την συνεχή προσοχή προσοχή σου. Ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο. Αν είσαι ιδρυτής επιχείρησης, πιθανόν το έχεις βιώσει ήδη. Εδώ υπάρχει όμως μια παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες: Καταλήγουν να δουλεύουν όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Και το βράδυ. Και τα Σαββατοκύριακα. Και στις γιορτές. Κάπως έτσι, αφήνουν εντελώς στο περιθώριο την προσωπική τους ζωή. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Δεν μπορείς να δουλεύεις πάντα. Τουλάχιστον δεν γίνεται να ακολουθήσεις ένα τέτοιο μοντέλο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται πάντα «κενά» διαστήματα. Και χρόνος που πρέπει να περνάς βγαίνοντας έξω και μιλώντας με αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλη αυτή την ιστορία όμως, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα: Τις περισσότερες φορές, οι ιδρυτές δεν καταλαβαίνουν ότι… έχουν γίνει μανιακοί με την δουλειά τους. Απλά δουλεύουν κάθε ημέρα, ξανά και ξανά.

Κι όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια, που μπορούν να σου δείξουν ότι είσαι σε μια τέτοια κατάσταση. Εδώ είναι 3 από αυτά.

1# Είσαι πάντα «on»: Μπορεί να κάνεις τον… κόπο και να βγεις για έναν καφέ με φίλους. Αλλά ακόμα και εκεί, θα απαντήσεις σε μερικά επαγγελματικά τηλέφωνα. ‘Η θα τσεκάρεις τα emails. Τα οποία πάντα επείγουν. Γενικά είσαι πάντα διαθέσιμος για δουλειά. Ακόμα και τα βράδια. Ναι, αν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση μόνιμα, μάλλον είσαι υπερβολικά κολλημένος με τη δουλειά σου.

2# Επαφές μόνο μέσα από τη δουλειά: Πόσους φίλους έχεις εκτός δουλειάς; Αν καταλήγεις να μιλάς κάθε απόγευμα, με τους ίδιους ανθρώπους που έχεις στο γραφείο το πρωί, τότε μάλλον δεν κάνεις καλά. Αφού σε τέτοιες παρέες τα θέματα που συζητιούνται έχουν να κάνουν συνήθως με την δουλειά. Άρα δεν ξεφεύγεις ποτέ. Φρόντισε πάντα να έχεις επαφές και φίλους έξω από το επαγγελματικό σου πεδίο.

3# Δεν έχεις περιέργεια: Ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει περιέργεια για πράγματα και γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. Πρέπει πάντα να ψάχνει λύσεις για προβλήματα που δημιουργούνται. Αν έχεις πάψει να μαθαίνεις νέα πράγματα και να αναρωτιέσαι για όσα γίνονται γύρω σου, και παραμένεις… κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο για να δουλεύεις για το project σου, τότε προβληματίσου. Και ίσως πρέπει να βάλεις μερικά δημιουργικά διαλείμματα στο πρόγραμμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =