αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρέχει η κατασκευή του νέου δρόμου Πάτρα – Πύργος. Θα μειώσει χρονικά την απόσταση και από την Αθήνα

Τρέχει η κατασκευή του νέου δρόμου Πάτρα – Πύργος. Θα μειώσει χρονικά την απόσταση και από την Αθήνα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα Πύργος με την συνολική πρόοδο του έργου να ανέρχεται στο 21%. Πιο προχωρημένο είναι το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, το Γαστούνη – Πύργος που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ με την πρόοδο του έργου να είναι στο 34%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα στο πρώτο που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ από το Μιντιλόγλι μέχρι τα Καραίικα είναι στο 17%, ενώ στο δεύτερο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ από τα Καραίικα μέχρι την Γαστούνη στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ είναι το δυσκολότερο καθώς περιλαμβάνει την διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου με ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα πρώτα 12 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Μιντιλόγλι.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας, μιλώντας στο Olympia Forum IV τόνισε ότι “έχει ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και τον Οκτώβρη η ασφαλτόστρωση στο κομμάτι της Κάτω Αχαΐας. “Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης χάραξη του αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή κάποιος μπορεί να μπει από το Μιντιλόγλι και να βγει στον Πύργο από το εργοτάξιο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έργο του αυτοκινητοδρόμου “Πάτρα – Πύργος”, του πιο επικίνδυνου και αιματοβαμμένου δρόμου της χώρας μήκους 74,5 χλμ. ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2022. Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του είναι 40 μήνες από την έναρξη της κατασκευής, ενώ για το τμήμα Κάτω Αχαγιά – Πύργος μήκους 56 χλμ., προβλέπεται προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών από την έναρξη της κατασκευής.

To συνολικό σημερινό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολή του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 35% από κεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια) και 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χλμ. (Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων
Όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία, προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων σε Κάτω Αχαγιά και Χανάκια και δύο πλευρικοί σταθμοί σε Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά ~40’. Συνεπώς, το συνολικό ταξίδι Αθήνα – Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’.

Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 23 χρόνια ή περίοδος λήξης στα τέλη του 2044.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 13 =