αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤράπεζα Πειραιώς: Μια εργασιακή γαλέρα που διοργανώνει… ημέρες καριέρας για νέους

Τράπεζα Πειραιώς: Μια εργασιακή γαλέρα που διοργανώνει… ημέρες καριέρας για νέους

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό στην Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο είναι κάπως έτσι: Εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με «κάθε είδους πιέσεις, άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς, παραινέσεις, υπονοούμενα και άλλες ευφάνταστές μεθοδεύσεις, ώστε να εξαναγκαστούν ουσιαστικά να συνηγορήσουν και να συμμετέχουν στην νέα εταιρεία». Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Τα δεδομένα απλά: Την ερχόμενη Δευτέρα (5/8) εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι 1.300 εργαζόμενοι, για να πάνε -εθελοντικά υποτίθεται- από το τμήμα κόκκινων δανείων (RBU) της Τράπεζας, στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με την Intrum. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια «μεταγραφή» και το «εθελοντικά» έχει γίνει… «αναγκαστικά».

Αλλαγή σε κυλιόμενο ωράριο… μέσα σε μια νύχτα

Φυσικά αυτή η «σκληρή» πρακτική της Τράπεζας Πειραιώς, δεν προέκυψε τώρα. Είναι μια πρακτική την οποία ακολουθεί διαχρονικά, και φαίνεται με κάθε ευκαιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του It’s Possible, αρκετές είναι οι περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν το ωράριο τους. Και από το κλασικό τραπεζικό ωράριο, να μεταβούν μόνιμα… σε κυλιόμενο, έτσι ώστε να υποστηριχθούν εκ των έσω τα «νέα και καινοτόμα projects» της Τράπεζας.

Στα πράσα από την Επιθεώρηση Εργασίας

Όλα αυτά δεν πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση. Το 2018 γράφαμε εδώ στο It’s Possible για το «λουκέτο» που μπήκε σε κατάστημα της Τράπεζας, μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασίας. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε το κλείσιμο υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Β.Όλγας 201 στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα τριών ημερών. Λόγω αδήλωτων υπερωριών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τους οποίους διενήργησε το ΣΕΠΕ σε εκείνο το διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου για αδήλωτες υπερωρίες στα υποκαταστήματα Σερρών, Τρικάλων, Νάξου, Οινοφύτων και Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τράπεζα πιάστηκε «στα πράσα» λόγω παρόμοιων παραβάσεων. Άρα εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι αυτή είναι μια πρακτική που δεν εφαρμόστηκε μόνο μια φορά, σε ένα κατάστημα της.

Ημέρες καριέρας και προγράμματα για νέους

Μπορεί στο εσωτερικό της Τράπεζας Πειραιώς να επικρατούν εργασιακές συνθήκες που παραπέμπουν σε Μεσαίωνα, ωστόσο στην «βιτρίνα» τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Τράπεζα διοργανώνει λαμπερά events, ημέρες καριέρας και προγράμματα για να βοηθήσει, όπως λέει, τους νέους να ενταχτούν στην αγορά εργασίας. Όπως το πολυδιαφημισμένο Project Future.

«Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευση που αποτελεί τη βάση του Project Future: το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, το οποίο γεφυρώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται ώστε να στηρίζει με συνέπεια τους νέους και να τους δίνει ευκαιρίες να εργαστούν και να προκόψουν στη χώρα τους», δήλωνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, τον περασμένο Απρίλιο. «Μέχρι στιγμής το 60% των συμμετεχόντων του προηγούμενου κύκλου απασχολούνται σε κάποια από τις επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα, και το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 100%» συμπλήρωνε.

Εδώ θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι: Τέτοια προγράμματα δεν είναι κακά από μόνα τους. Μακάρι όλοι οι νέοι που συμμετέχουν, να βρουν μια θέση εργασίας. Αρκεί αυτή η θέση να μην είναι μέσα στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =