αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο Zoom αξίζει πλέον όσο ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil

Το Zoom αξίζει πλέον όσο ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil

Η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom, που είδε τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αξίζει πλέον όσο και η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Zoom την Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της πλατφόρμας διαμορφώθηκε στα 139,28 δισ. δολάρια, κυριολεκτικά μια “ανάσα” από τα 139,40 δισ. δολάρια της ExxonMobil, αν και ενδοσυνεδριακά η εταιρεία υποσκέλισε σε αξία τον πετρελαϊκό κολοσσό. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η Zoom μπήκε στο 2020 με την κεφαλαιοποίησή της να κυμαίνεται μόλις στα 19 δισ. δολάρια.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών βέβαια, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, αφού η Zoom ανακοίνωσε έσοδα ύψους 1,35 δισ. δολαρίων για το προηγούμενο δωδεκάμηνο, τη στιγμή που η ExxonMobil το ίδιο διάστημα εμφάνισε έσοδα της τάξης των 213,8 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ωστόσο, η Exxon ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.900 εργαζομένων της στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης προσπάθειά της να μειώσει τα κόστη της και να βελτιώσει την αποδοτικότητα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κι αυτό γιατί η δραστηριότητα της ExxonMobil έχει πληγεί από τον κορονοϊό, όπως συνέβη και σε άλλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, πολλές εκ των οποίων λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των ισολογισμών τους, μειώνοντας το προσωπικό τους και σε ορισμένες περιπτώσεις αναστέλλοντας τη διανομή μερισμάτων. Το πλήγμα οφείλεται στην κατάρρευση της τιμής του West Texas Intermediate, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την αγορά αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 36 δολάρια το βαρέλι, έναντι 62 δολαρίων το βαρέλι που ήταν τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο ιδρυτής της Zoom, Eric Yuan, έχει δει την περιουσία του σχεδόν να διπλασιάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες. Από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής, η οποία καταρτίστηκε με βάση τις τιμές των μετοχών των εταιρειών τους στις 24 Ιουλίου, η καθαρή περιουσία του εκτινάχθηκε από τα 11 δισ. δολάρια πάνω από τα 21 δισ. δολάρια στις 29 Οκτωβρίου.

Η περιουσία του Yuan έχει ακολουθήσει ανάλογη πορεία με την επιχειρηματική ανάπτυξη της Zoom, η οποία έχει εκτιναχθεί καθώς εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από το σπίτι, λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να στηρίζονται στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Η μετοχή της Zoom μάλιστα είναι μία από τις μετοχικές αξίες που έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα. Η μετοχή όχι μόνο βγήκε αλώβητη από το sell-off του Μαρτίου που προκάλεσε η πανδημία, αλλά έχει καταγράψει αύξηση άνω του 600% μέσα στο 2020.

Η εταιρεία άλλωστε ξεπέρασε με ευκολία τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά την κερδοφορία της στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, ανακοινώνοντας έσοδα 663,5 εκατ. δολαρίων (πολύ πάνω από τις προβλέψεις που τοποθετούσαν τα κέρδη της στα 500,5 εκατ. δολάρια) – ενώ αναμένει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό. Η Zoom εκτιμά πλέον ότι τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο θα φτάσουν τα 690 εκατ. δολάρια (που λήγει τέλος Οκτωβρίου). Επιπλέον, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2021, “βλέποντας” έσοδα της τάξης των 2,4 δισ. δολαρίων έναντι 623 εκατ. δολαρίων που είχε στο προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς υπολογίζει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη “ζήτηση για λύσεις εξ αποστάσεως εργασίας”.

Ο Yuan, πάντως, δεν είναι ο μόνος που βλέπει την τσέπη του να “φουσκώνει” από την επιτυχία που σημειώνει η Zoom. Η Kelly Steckelberg, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας από το 2017, έχει δει επίσης την περιουσία της να “αυγατίζει”. Η Steckelberg έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής μόλις στις 13 Οκτωβρίου, με καθαρή περιουσία 255 εκατ. δολάρια. Σήμερα η περιουσία της ξεπερνά τα 340 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =