αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο lockdown διέλυσε την εστίαση: Πάνω από 600 «λουκέτα»

Το lockdown διέλυσε την εστίαση: Πάνω από 600 «λουκέτα»

Ο Κωνσταντίνος, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, διατηρούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καφέ. Αποφάσισε να κλείσει, όπως λέει στο Capital.gr, την επιχείρησή του που λειτουργούσε από το 2008, γιατί βάζοντας κάτω τα δεδομένα εκτίμησε ότι μέχρι και το φθινόπωρο (σ.σ.: του 2020) θα έμπαινε σίγουρα μέσα. Υπολόγισε πως ο τζίρος -σημαντικό μέρος του οποίου προερχόταν από τις γειτονικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό αλλά και από σχολή που βρίσκεται κοντά- δεν θα κάλυπτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ενώ αμφίβολο ήταν αν η αγορά-κατανάλωση θα επέστρεφε από το φθινόπωρο σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορεί να καλύπτει τα πάγια έξοδα της.

Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν ο μοναδικός που αποφάσισε να κλείσει το καφέ του. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της κρίσης της πανδημίας τουλάχιστον 20 καφέ και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον ιστορικά καφέ-εστιατόρια της πόλης. 

Σήμερα έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 “λουκέτα”, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Από 200 “λουκέτα” μετρά ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχει κλείσει ακόμη και τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς. 

Στο Γκάζι, από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε σημαντικό αριθμό εστιατορίων, μπαρ και καφέ, πριν από την πανδημία και τα lockdowns, έχουν κλείσει οριστικά ήδη 12 καταστήματα. Έντονο είναι το φαινόμενο και σε άλλες παραδοσιακές “πιάτσες” της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι. Η ταμπέλα “κλειστόν” έχει μπει και σε καταστήματα εστίασης στα προάστια όπως είναι το Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό αλλά και η Φιλοθέη κοντά στη γειτονιά “Αβάνα”. 

“Με μηδενικό τζίρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε τη ζημιά του πρώτου lockdown, ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα για 4 στους 10 επιχειρηματίες και με ενοίκια τα οποία παραμένουν υψηλά παρά τα μέτρα στήριξης είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει ανοικτός”, λέει επιχειρηματίας του κλάδου που διατηρεί αλυσίδα εστίασης γνωστού διεθνούς brand. 

Αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει, όπως λέει στο Capital.gr να περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων λόγω του “ταμείου” που διαθέτει, παραδέχεται ότι πολύ λίγοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα. “Εκτιμώ ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή των μέτρων στήριξης θα δούμε αρκετά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά”, λέει. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × one =