αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο Libra μπαίνει στην καθημερινότητα μας: Πως θα μπορείς να χρησιμοποιείς το κρυπτονόμισμα του Facebook

Το Libra μπαίνει στην καθημερινότητα μας: Πως θα μπορείς να χρησιμοποιείς το κρυπτονόμισμα του Facebook

Χτες έγιναν οι μεγάλες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg. Η φημολογία που υπήρχε εδώ και αρκετό διάστημα, μετατράπηκε σε κάτι επίσημο: Το Facebook θα λανσάρει εντός του 2020 το δικό του κρυπτονόμισμα. Με το όνομα Libra.

«Επιδιώκουμε να διευκολύνουμε όλους να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα όπως ακριβώς χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας για την άμεση κοινή χρήση μηνυμάτων και φωτογραφιών», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Zuckerberg.

Αλλά πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Αφού μέχρι σήμερα υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία για να κάνει κάποιος π.χ. μια online αγορά ή να μεταφέρει χρήματα σε έναν φίλο του. Είτε αυτό γινόταν με online πλατφόρμες (π.χ. Paypal) το οποίο συνεπάγεται ταχύτητα αλλά και προμήθεια από την εκάστοτε πλατφόρμα, είτε μέσω τραπεζών το οποίο είναι πιο χρονοβόρο και επίσης σου παρακρατά κάποια χρήματα συνήθως.

Τώρα έρχεται το Libra. Και τα δεδομένα γίνονται πιο απλά. Θα ανοίγεις τον FB Messenger ή το WhatsApp. Εκεί πλέον θα έχεις το ηλεκτρονικό πορτοφόλι σου. Θα μετατρέπεις π.χ. 800 ευρώ σε Libra, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση. Στην συνέχεια -όπως θα έστελνες μια φωτογραφία- θα μπορείς να στείλεις το χρηματικό ποσό που θες σε έναν φίλο. Στο δικό του ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η μεταφορά θα γίνεται σχεδόν σε live χρόνο. Ο παραλήπτης θα παίρνει τα Libra και μετά θα μπορεί να τα μετατρέψει σε τοπικό νόμισμα, είτε να κάνει άμεσα αγορές στα on-line καταστήματα που διαφημίζονται στο Facebook. Η όλη διαδικασία θα γίνεται ακόμα και από ένα απλό smartphone.

Το μεγάλο πρόβλημα του Bitcoin και η λύση του Libra

Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα είναι το Bitcoin. Αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: Η αστάθεια του. Κάτι που έχει φανεί ξεκάθαρα τους τελευταίους μήνες. Με μεγάλα «πάνω» και «κάτω» στην τιμή του κάθε μήνα. Κάπως έτσι, το Bitcoin γίνεται «δύσχρηστο» για καθημερινές συναλλαγές. Αυτός που έχει στην κατοχή του Bitcoin δυσκολεύεται να τα δώσει, αν αυτό ανεβαίνει. Και ο αγοραστής δυσκολεύεται να πάρει στην κατοχή του Bicoin, όταν αυτό πέφτει.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό site Inc.com, το Libra δείχνει ότι θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα πιο σταθερό ψηφιακό νόμισμα. Το Libra θα είναι «συνδεδεμένο» με τις κεντρικές τράπεζες και μια σειρά από κρατικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ. Έτσι η τιμή του Libra θα επηρεάζεται από τα κανονικά νομίσματα (όπως συμβαίνει στην «παραδοσιακή οικονομία»), αλλά η τιμή του θα είναι πιο προβλέψιμη και δεν θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, αρκετοί είναι οι ειδικοί που λένε ότι το Libra θα γίνει η αφορμή για να μάθει το mainstream κοινό να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα. Μην ξεχνάμε ότι το Facebook διαθέτει μια τεράστια βάση χρηστών η οποία θα μπορεί, αν το θέλει, να χρησιμοποιήσει το νέο κρυπτονόμισμα. Μένει βέβαια να δούμε και στην πράξη το πως θα λειτουργήσει το νέο πεδίο που ανοίγεται μπροστά. Αφού σίγουρα θα υπάρξουν μια σειρά από παράμετροι που θα παίξουν τον ρόλο τους.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι (σχεδόν) σε όλες τις «μάχες» που έχει μπει μέχρι τώρα το Facebook, έχει καταφέρει να κερδίσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + sixteen =