αρχικηVIRALΤο James Webb «είδε» τον καιρό σε πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους- Μάλλον δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε εκεί…

Το James Webb «είδε» τον καιρό σε πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους- Μάλλον δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε εκεί…

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε στροβιλιζόμενα σύννεφα σκόνης σε έναν μακρινό πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους. Γνωστός ως VHS 1256 b, ο εξωπλανήτης απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη και περιστρέφεται σε μεγάλη απόσταση από τα άστρα του, πράγμα που αποτελεί ιδανική συνθήκη για την παρατήρηση με το Webb.

«Ο VHS 1256 b απέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τα άστρα του από ό,τι ο Πλούτωνας με τον Ήλιο μας, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό στόχο για τον Webb», δήλωσε η Μπρίτανι Μάιλς, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό σημαίνει ότι το φως του πλανήτη δεν αναμιγνύεται με το φως από τα άστρα του», πρόσθεσε.

Τα στροβιλιζόμενα νέφη περιέχουν μεγαλύτερους και μικρότερους κόκκους σκόνης με τα νέφη να κινούνται συνεχώς. Τα σύννεφα είναι επίσης εξαιρετικά θερμά καθώς φτάνουν έως 830 βαθμούς Κελσίου.

Illustration του πλανήτη

«Οι λεπτότεροι κόκκοι στην ατμόσφαιρά του ενδεχομένως μοιάζουν με μικροσκοπικά σωματίδια όπως στον καπνό», δήλωσε η Μπεθ Μπίλερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι μεγαλύτεροι κόκκοι ενδεχομένως μοιάζουν με πολύ καυτά, πολύ μικρά σωματίδια άμμου».

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε επίσης ότι άλατα που στροβιλίζονται σε αυτά τα σύννεφα περιοδικά γίνονται πολύ βαριά και πέφτουν ως βροχή στον πλανήτη.

Ο VHS 1256 b έχει σχετικά χαμηλή βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέφη του παραμένουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρά του, όπου είναι πιο εύκολο για το τηλεσκόπιο να τα εντοπίσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 1 =