αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο CNBC παραθέτει την άλλη πλευρά: Μια remote δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε

Το CNBC παραθέτει την άλλη πλευρά: Μια remote δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε

Είναι αλήθεια: Μέσα στην πανδημία πολλοί εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν remote. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν σε αυτό το μοντέλο για πρώτη φορά στη ζωή τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε την τάση με τους Digital Νομάδες να γίνεται όλο και πιο έντονη- έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για αυτό εδώ στο It’s Possible.

Η remote εργασία αναμένεται να συνεχιστεί και στην μετά covid εποχή. Ήδη πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν κάνει τα σχέδια τους και μπαίνουν δυναμικά στο νέο τοπίο. Επιτρέποντας στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εκτός γραφείου. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλα sites ευρέσεως εργασίας, οι ανοιχτές remote θέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, σε σχέση με το τοπίο πριν την πανδημία.

Ωστόσο, μια remote δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε στον κόσμο. Το CNBC σε άρθρο του παραθέτει την άλλη πλευρά. Και εξηγεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, το remote είναι… μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Ενας εργοδότης μπορει να αναζητά remote εργαζομένους, αλλά λόγω των φόρων και των διαφορετικών εργασιακών πλαισίων από τοποθεσία σε τοποθεσία, ίσως να ψάχνει για εργαζομένους π.χ. που είναι μόνιμα στην ίδια χώρα με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αρκετές αγγελίες για remote θέσεις, περιλαμβάνουν και τοποθεσία.

Είναι χρήσιμο και ο υποψήφιος να δηλώνει την τοποθεσία του, για να μην χάνεται χρόνος και για τις δύο πλευρές.

Επίσης θα πρέπει να λάβεις και κάτι ακόμα υπόψη, όπως λέει το CNBC: Κάποιες εταιρίες είναι πιθανό να προσφέρουν μισθούς με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην χώρα τους. Και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Αν, για παράδειγμα, μια εταιρία από την Ινδία προσφέρει «μισθούς Ινδίας» για τις remote θέσεις της, αυτό μπορεί να αρκεί για τους ανθρώπους εντός των συνόρων της ίδια χώρας, αλλά μάλλον θα είναι ανεπαρκές για ανθρώπους που διαμένουν σε άλλες πιο ακριβές χώρες. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύει και για μια εταιρία π.χ. από τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία. Για να έχεις μια καλύτερη (ευρωπαϊκή) εικόνα, ίσως αξίζει να δεις αυτόν τον χάρτη, που παραθέτει τους βασικούς μισθούς σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

Για να έχεις επίσης μια εικόνα της προσέγγισης του κάθε εργοδότη πάνω στο θέμα, ίσως είναι χρήσιμο να κάνεις ένα ψάξιμο στο ίντερνετ. Ορισμένες εταιρίες, όπως η Reddit, ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα επέτρεπαν στους εργαζομένους να παραμένουν remote για πάντα και δεν θα αναπροσάρμοζαν τις αμοιβές ακόμη και αν οι υπάλληλοι μετακόμισαν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Αν δεν βρεις κάτι με το ψάξιμο στο ίντερνετ, μπορείς να ρωτήσεις ευθέως όταν κάνεις την πρώτη job interview με μια εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 4 =