αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο 90% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κλάση

Το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κλάση

Την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν εννιά στους δέκα μη μισθωτούς για το 2021. Αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως πάνω από 1,157 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες επί συνόλου 1,287 εκατ. επέλεξαν να ενταχθούν στην 1η (επί συνόλου 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη και την ειδική κατηγορία των νέων επαγγελματιών).

Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 90% των επαγγελματιών (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ασφαλισμένων που εντάσσονται προαιρετικά σε ειδική κατηγορία) και των αγροτών (ασφαλισμένοι τέως ΟΓΑ) επέλεξε να καταβάλλει έως 220 ευρώ/μήνα και 123 ευρώ/μήνα (υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας) αντίστοιχα για όλο το τρέχον έτος.

Με άλλα λόγια, μόλις το 10% των μη μισθωτών δήλωσε ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η έως την 6η, δηλαδή -σ’ ό,τι αφορά τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες – θα πληρώσει μεταξύ 262 ευρώ/μήνα και 576 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για φέτος έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ενώ βρισκόταν σε ισχύ το 2ο lockdown κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού με αιχμή την Αττική, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, και όλοι οι μη μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, την κατηγορία στην οποία θα ήθελαν να ενταχθούν. Όσοι δεν προέβησαν στις σχετικές ενέργειες, θα υπαγόντουσαν υποχρεωτικά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. 

Στελέχη των Ταμείων ανέφεραν στο Capital.gr πως στην επιλογή αυτή (τάσεις της οποίας είχαν διαφανεί και πέρσι) της δεν βάραινε μόνο το γεγονός ότι οι κατώτερες εισφορές, όπως προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά και η ύφεση στην οποία έχει ρίξει την ελληνική οικονομία η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Είναι γι’ αυτόν το λόγο που, τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων για το 2021, δείχνουν πως ένας στους έξι συνεπείς προς τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις επαγγελματίες σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές φέτος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + one =