αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο 1999 είχαν ρωτήσει τον Warren Buffett τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει πλούσιος σαν αυτόν. Η απάντηση του ταιριάζει και σήμερα

Το 1999 είχαν ρωτήσει τον Warren Buffett τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει πλούσιος σαν αυτόν. Η απάντηση του ταιριάζει και σήμερα

Για τον Warren Buffett έχουμε μιλήσει αρκετές φορές εδώ στο It’s Possible. Σήμερα είναι ανάμεσα στους πιο πλούσιος ανθρώπους στον κόσμο και θεωρείται κορυφαίο επενδυτής και επιχειρηματίας.

Το CNBC γυρνά τον χρόνο πίσω, στο 1999. Τι είχε γίνει τότε; Είχαν ρωτήσει τον διάσημο δισεκατομμυριούχο για το τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει πλούσιος σαν αυτόν. Η απάντηση του: Μην περιμένετε πολύ για να ξεκινήσετε. Αυτό απάντησε ο Buffett το 1999 στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway όταν ρωτήθηκε για το πώς μπορεί κάποιος να βγάλει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν περίπου η καθαρή του περιουσία τότε.

Μάλιστα παρομοίασε τον πλούτο και τις business με μια… χιονόμπαλα που την κυλάς σε έναν λόφο. «Ξεκινήστε νωρίς», είπε ο Buffett και συμπλήρωσε: «Ξεκίνησα να χτίζω αυτή τη μικρή χιονόμπαλα στην κορυφή ενός πολύ μεγάλου λόφου. Το κόλπο για να έχεις έναν πολύ μακρύ λόφο, είναι είτε να ξεκινήσεις πολύ νέος, είτε να ζήσεις ως πολύ μεγάλη ηλικία». Με απλά λόγια χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί ο πλούτος.

Ο ίδιος είπε ότι αν τελείωνε το κολέγιο εκείνη την χρονιά, το 1999, και είχε 10.000 δολάρια για να επενδύσει, θα ήταν στρατηγικός για να επιλέξει πού θα βάλει τα χρήματά του. «Μάλλον θα επικεντρωνόμουν σε μικρότερες εταιρείες γιατί θα δούλευα με μικρότερα ποσά» σημείωσε.

Οι επενδυτές, εξήγησε ο Buffett, πρέπει να αναπτύσσουν τον εαυτό τους και να βασίζονται στη δική τους γνώση και διαίσθηση όταν ψάχνουν για πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις για να επενδύσουν. Πρόσθεσε ότι οι έξυπνοι επενδυτές θα ήταν καλύτερο να «μάθουν τι γνωρίζουν και τι όχι» και να ενεργούν «πολύ δυναμικά» όταν βλέπουν κάτι που θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μάλιστα, όταν θες να τοποθετήσεις χρήματα σε μια επένδυση, μην περιμένεις να βρεις ανθρώπους τριγύρω που θα συμφωνούν μαζί σου. Μην περιμένεις να βρεις ανθρώπους τριγύρω που να ξέρουν για τι μιλάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − eleven =