αρχικηVIRALΤο ψυχολογικό τρικ με το χρώμα των πιάτων, για να τρως λιγότερο

Το ψυχολογικό τρικ με το χρώμα των πιάτων, για να τρως λιγότερο

Το να εξαρτάται η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις από το πιάτο σου είναι κάτι απολύτως λογικό. Όταν πρόκειται για το μέγεθος του σκεύους που επιλέγεις σαφώς.

Πώς θα σου φαινόταν, όμως, αν η επιστήμη ερχόταν να τονίσει πως αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο στο πόσο θα φας είναι… το χρώμα του πιάτου σου; Όσο και να σου φαίνεται παράξενο, αποδεδειγμένα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα που μας κόβει την όρεξη, οδηγώντας μας να μην φάμε όσο θα τρώγαμε υπό άλλες συνθήκες.

Ποιο είναι αυτό; Το μπλε!

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο βιβλίο του «Η δύναμη των Χρωμάτων» ο Γερμανός ψυχολόγος και συγγραφέας Harald Braem -ο οποίος μάλιστα υπήρξε υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν- το μπλε χρώμα είναι εκείνο που μας βοηθά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο να χαλαρώσουμε.

Στην περίπτωση του φαγητού δε, αυτή η χαλάρωση είναι που μας οδηγεί να τρώμε πιο αργά και συνεπώς στο να αισθανθούμε σχεδόν αμέσως τον κορεσμό και να πάψουμε να καταναλώνουμε τροφή, έχοντας αντιληφθεί πως έχουμε χορτάσει.

«Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ό,τι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο. Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί.

Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα, δηλαδή αρχέγονες έννοιες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει και με τα χρώματα», λέει ο ίδιος.

Όσο για τα χρώματα τα οποία καλό θα ήταν να μην επιλέξουμε για τα πιάτα μας; Αυτά δεν είναι άλλα από το κόκκινο και το κίτρινο. Και ο λόγος είναι αυτός που φαντάζεστε: Μας ανοίγουν την όρεξη!

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Dr. Braem, αυτός είναι και ο λόγος που οι αλυσίδες fast food επιλέγουν για βασικό τους χρώμα το κόκκινο. Η υπερκατανάλωση.

Πηγή: limeandlife.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − four =