αρχικηVIRALΤο χωριό στο οποίο απαγορεύεται το Wi-Fi

Το χωριό στο οποίο απαγορεύεται το Wi-Fi

Σε μία παγωμένη γωνιά του πλανήτη υπάρχει ένα χωριό στο οποίο η ατμόσφαιρα έχει διατηρηθεί τόσο καθαρή, ώστε έχει απαγορευθεί το Wi-Fi.

Πρόκειται για το Ny – Alesund στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο πληθυσμός του μετράει 45 κατοίκους στα βάθη του χειμώνα και φτάνει τους 150 στο απόγειο του καλοκαιριού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επιστήμονες, που βρίσκονται εκεί για να μελετήσουν το περιβάλλον που έχει εν πολλοίς μείνει αλώβητο απο τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Καμία δραστηριότητα ή υπηρεσία που θα μπορούσε να μολύνει, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ίντερνετ, δεν επιτρέπεται.

Ακόμη και έτσι όμως υπάρχουν ενδείξεις πως η ποιότητα του αέρα αλλάζει. Και τούτο γιατί ανά καιρούς ατμοσφαιρικά κύματα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μεταφέρουν ρύπανση στην περιοχή. Πέντε ημέρες την εβδομάδα, ένας υπάλληλος από το Norwegian Polar Institute κάνει μια ανάβαση με τελεφερίκ στο παρατηρητήριο, όπου πραγματοποιεί συντήρηση, λαμβάνει δείγματα αέρα και αλλάζει φίλτρα στον εξοπλισμό.

Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του υψομέτρου του, το Παρατηρητήριο Zeppelin είναι το ιδανικό μέρος για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εικόνας του τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι αισθητήρες στο παρατηρητήριο μετρούν όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά και τα χλωριωμένα αέρια όπως CFC, τα βαρέα μέταλλα του αέρα, τους οργανοφωσφορικούς ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση που συνήθως σχετίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων όπως οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και σωματίδια όπως αιθάλη.

Τα δεδομένα που συλλέγουν προστίθενται στη συνέχεια σε μετρήσεις που έγιναν αλλού από ένα διεθνές δίκτυο σταθμών για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου «φόντου» ατμοσφαιρικών αερίων, αερολυμάτων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, δίνοντας ένα σημείο αναφοράς από το οποίο μετράται η ρύπανση. Μπορεί επίσης να παρέχει μια έγκαιρη προειδοποίηση για αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 2 =