αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο φαινόμενο των… πλούσιων ενοικιαστών: Γιατί επιλέγουν να μένουν στο ενοίκιο αντί να αγοράσουν σπίτι

Το φαινόμενο των… πλούσιων ενοικιαστών: Γιατί επιλέγουν να μένουν στο ενοίκιο αντί να αγοράσουν σπίτι

Το φαινόμενο των… πλούσιων ενοικιαστών φαίνεται πως παίρνει μεγάλες διαστάσεις. «Η αγορά είναι μια τρέλα αυτή τη στιγμή. Δεν βγάζει νόημα ούτε καν να προσπαθήσεις να αγοράσεις σπίτι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Business Insider μια 31χρονη Αμερικανίδα. Μολονότι δεν ήταν ποτέ εύκολο να αγοράσει κανείς σπίτι και ενώ η απόκτηση ακίνητης περιουσίας είναι συνώνυμο του πλούτου στις ΗΠΑ, πολλοί συμφωνούν μαζί της.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονται κοντά σε υψηλά είκοσι ετών, ενώ στην αμερικανική αγορά υπάρχουν περίπου 30% λιγότερα σπίτια σε σύγκριση με το 2019. Επίσης, η μέση τιμή πώλησης άγγιξε το επίπεδο-ρεκόρ των 390.613 δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Redfin.

Ταυτόχρονα, τις άλλοτε πολύ δημοφιλείς περιοχές για αγορά κατοικίας «πλημμυρίζουν» πλέον νεόδμητες πολυκατοικίες με περιζήτητα στούντιο και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων.

Οι κατασκευαστικές, προκειμένου να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους, προσφέρουν τεράστια γκάμα προνομίων, όπως εκπτώσεις τις πρώτες εβδομάδες διαμονής και δωρεάν πάρκινγκ και βέβαια προωθούν τις επιπλέον πολυτελείς παροχές, όπως γυμναστήρια, πισίνες κλπ.

Τα διαμερίσματα αυτά δεν είναι βέβαια φθηνά, αλλά φαίνονται σαν τεράστια ευκαιρία μπροστά στο κόστος αγοράς και συντήρησης ενός σπιτιού αυτή τη στιγμή. Τα έσοδα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τα ενοίκια τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα όσοι ενδιαφέρονται για νέα κατοικία να ευνοούνται από τον αυξημένο αριθμό και τις επιλογές σε νεόδμητα. Έτσι, δεδομένης της απόκλισης, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, ιδίως αυτοί που θέλουν και μια γεύση πολυτέλειας στην καθημερινότητά τους, στρέφονται συνειδητά στο ενοίκιο έναντι της αγοράς.

Στις ΗΠΑ οι εύποροι ανέκαθεν αγόραζαν κατοικίες, απολαμβάνοντας μια αίσθηση σταθερότητας, την οποία δεν μπορεί να προσφέρει το ενοίκιο. Πλέον όμως, το υψηλό κόστος, αλλά και η πληθώρα νέων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, στηρίζουν την αλλαγή της προσέγγισης των καταναλωτών. Τους πρώτους μήνες μετά την επέλαση της πανδημίας, τα φθηνά δάνεια και η έκρηξη των ενοικίων έδωσαν κίνητρα για ανέγερση κατοικιών: μεταξύ 2020 και 2023 τουλάχιστον 1,6 εκατ. νέα διαμερίσματα δόθηκαν στην αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Yardi Matrix, η οποία υπολογίζει ότι θα ολοκληρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια επιπλέον μέχρι το 2025.

Η «έκρηξη» αυτή στον αριθμό των νέων σπιτιών -και μάλιστα σε περιζήτητες περιοχές της χώρας- σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν με «κουσούρια» στα σπίτια. Και αντίστροφα, οι μεσίτες έχουν κίνητρο να προσφέρουν καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες παροχές, προσελκύοντας κόσμο που είναι διατεθειμένος να πληρώσει αδρά για να ζει στην πολυτέλεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =