αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο ΥΠΟΙΚ αμφισβητεί τη «μεγάλη φυγή» επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και παραθέτει κάποιους αριθμούς

Το ΥΠΟΙΚ αμφισβητεί τη «μεγάλη φυγή» επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και παραθέτει κάποιους αριθμούς

Η «μεγάλη φυγή» επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό αποτελεί στην ουσία «μεγάλη παραπλάνηση» ισάξια πολιτικής ταχυδακτυλουργίας, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 είχαμε 43.846 συστάσεις νέων εταιρειών και 24.846 διαγραφές, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 είχαμε 23.212 συστάσεις και 26.347 διαγραφές. Η αύξηση των διαγραφών οφείλεται, κυρίως, όπως επισημαίνεται, σε μετασχηματισμό εταιρειών (από ΕΕ, ΕΠΕ και ΟΕ σε ΙΚΕ), ενώ οι περισσότερες διαγραφές ουσιαστικά αφορούν «μπλοκάκια» που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα και στρεβλώνουν τη συνολική εικόνα.

Όμως, και από τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προκύπτει ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 έκλεισαν, με προγενέστερη ημερομηνία, περίπου 1.600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση της δυνατότητας αναδρομικής διακοπής καθώς ήταν επιχειρήσεις σε αδράνεια. Και το 2015 διεγράφησαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο 6.600 επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές επί μακρόν, συμπληρώνεται.

Ακόμη, προσθέτουν: «ως στοιχείο ότι δεν υπάρχει η μαζική φυγή που κάποιοι ευαγγελίζονται αποτελεί το γεγονός ότι το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση ροής μισθωτής απασχόλησης, πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 -στοιχεία “ΕΡΓΑΝΗ”. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710. Το ισοζύγιο, λοιπόν, των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας ενώ πτώση παρουσίασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η ανεργία».

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν, ακόμη, σχετικά με το δημοσίευμα: «Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά απλά ζητήματα κοινής λογικής που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία όσοι επιμένουν να κινδυνολογούν φαίνεται επιμελώς να αποσιωπούν υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο “κύμα φυγής” ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εφέτος, πώς είναι δυνατόν ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνει και μάλιστα σημαντικά; Το γ’ τρίμηνο του 2016 ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 12,6%. Στο, δε, 9μηνο 2016 ο όγκος των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου αυξάνεται 6,1% σε ετήσια βάση προδικάζοντας τη θετική εξέλιξη για το σύνολο του 2016. Επιπλέον, οι μεν διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία συνολικά το 2017, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο 35,5% των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία για το 2017. Πόσο αδιάβαστος μπορεί, λοιπόν, να είναι κανείς ώστε να διαγιγνώσκει μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μεταφορά της δραστηριότητας τους στα Βαλκάνια (δηλαδή εξόφθαλμο κύμα αποεπενδύσεων) όταν καταγράφεται την ίδια εποχή επιχειρηματικό άλμα επενδύσεων στη χώρα μας;»

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε τα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Οκτωβρίου, με βάση τα οποία στο 10μηνο 2016 εμφανίζεται μεγάλη εισροή καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα 3,2 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας αφορά ρευστοποιήσεις ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό (μείωση απαιτήσεων) ύψους 889 εκατ. ευρώ. «Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν μεταφέροντας μαζικά την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό (όπως εικάζουν οι τρομολάγνοι) και το ισοζύγιο πληρωμών να εμφανίζει ρευστοποίηση ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016;» σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με βάση την επίσημη πηγή της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία (Οκτώβριος 2016) τα στοιχεία του δημοσιεύματος για τη φυγή 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό το 2016, εκ των οποίων οι 6.000 στη Βουλγαρία.

Πηγή: News.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 9 =