αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο τσεκάρισμα κινητού, το Multitasking και άλλα: Μερικές συνήθειες που ρίχνουν κατακόρυφα την αποδοτικότητα σου

Το τσεκάρισμα κινητού, το Multitasking και άλλα: Μερικές συνήθειες που ρίχνουν κατακόρυφα την αποδοτικότητα σου

Η επιτυχία, οι σχέσεις, η βελτίωση και η εξέλιξή σου, ακόμα και η υγεία και η ευεξία σου είναι αποτέλεσμα των καθημερινών σου καλών συνηθειών. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν και κάποιες κακές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την αποδοτικότητά σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Γι΄ αυτό θα πρέπει να περιορίσεις κάθε κακή συνήθεια που σε επηρεάζει αρνητικά και σε κάνει λιγότερο παραγωγικό. Ποιες είναι αυτές;

Τσεκάρεις διαρκώς το κινητό σου

Και αν αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις αυτό, η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί σου αποσπά την προσοχή και δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεις στο 100%. Ίσως δεν το συνειδητοποιείς, αλλά 9 στις 10 φορές κοιτάζεις το κινητό σου μηχανικά ή επειδή απλά θέλεις να αποφύγεις κάτι. Γι΄αυτό την επόμενη φορά που πας να πιάσεις το κινητό σου για να αποφύγεις για παράδειγμα να απαντήσεις σε ένα email, προσπάθησε να μην το κάνεις. Συγκεντρώσου σε αυτό που πρέπει να κάνεις και όταν το τελειώσεις, το κινητό σου θα σε περιμένει.

Κοιτάζεις κάθε ειδοποίηση

Και εκεί που λες ώρα για δουλειά, εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σου ένα νέο email, ένα calendar invite ή μία ειδοποίηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλεις να είναι πραγματικά ώρα για δουλειά, θα πρέπει να απενεργοποιήσεις κάθε ειδοποίηση που εμφανίζεται στην οθόνη σου και σε εμποδίζει να συγκεντρωθείς.

Δεν ακούς πραγματικά

Υπάρχουν φορές που δεν δίνεις το ουσιαστικό “παρών” στις συζήτησεις με τους συναδέλφους σου. Το να ακούς όμως πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει λοιπόν να είσαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που σου λέει ο συνομιλητής/ συνάδελφός σου γιατί εκτός του ότι δεν είναι ευγενικό το να μην δίνεις σημασία στον άλλον σίγουρα δεν βοηθάει και τη συνολική σας απόδοση και παραγωγικότητα.

Η αποδοτικότητα αυξάνει σταδιακά και απαιτεί αρκετή προετοιμασία.

Κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Μπορεί να θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το multitasking όμως δεν είναι προσόν. Για να το διαπιστώσεις δοκίμασε το εξής: με το ένα σου χέρι προσπάθησε να βάλεις λίγο νερό σε ένα ποτήρι και παράλληλα προσπάθησε να πληκτρολογείς με το άλλο. Μπορείς να το κάνεις; Μάλλον όχι! Το multitasking δεν είναι ποτέ αποτελεσματικό γιατί σε εμποδίζει να συγκεντρωθείς σε ένα πράγμα, καθώς η προσοχή σου μοιράζεται σε 2 ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα. Ακόμα και αν καταφέρεις να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα, δεν θα τα κάνεις καλά. Γι΄αυτό ασχολήσου με ένα πράγμα την φορά.

Δουλεύεις με θόρυβο

Όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς για να δουλέψεις, κάθε είδους θόρυβος που σου αποσπά την προσοχή  σε εμποδίζει να φέρεις εις πέρας την δουλειά σου. Για καλύτερη απόδοση, θα πρέπει να είσαι απόλυτα προσηλωμένος σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Αν το καταφέρεις αυτό, θα δεις ότι η ώρα περνάει χωρίς καν εσύ να το αντιληφθείς και η απόδοσή σου κορυφώνεται. Γι΄αυτό κλείσε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή κάθε άλλη συσκευή που σε εμποδίζει να κάνεις την δουλειά σου και αν στο περιβάλλον εργασίας σου υπάρχει πολλή φασαρία ζήτα λοιπόν από τους συναδέλφους να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχοι γίνεται. Αν χρειαστεί, φορέστε ακουστικά για να μην ενοχλείστε από τον θόρυβο που κάνει ο διπλανός σας. Αυτό θα βοηθήσει την αποδοτικότητα όλων σας.

Δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος

Αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα όσο καλή διάθεσή και αν έχεις, δεν μπορείς να είσαι απόλυτα αποδοτικός. Αν για παράδειγμα έχεις ξεχάσει να χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή δεν έχεις ασχοληθεί για καιρό με κάποιο ανειλημμένο project θα χρειαστείς κάποιο χρόνο προκειμένου να το ξαναθυμηθείς ή να καταλάβεις απόλυτα σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και τι πρέπει να κάνεις. Να θυμάσαι ότι η αποδοτικότητα αυξάνει σταδιακά και απαιτεί αρκετή προετοιμασία.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − two =