αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο τοπίο στην Airbnb εποχή: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στις δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας

Το τοπίο στην Airbnb εποχή: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στις δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας

Ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στην αγορά των ακινήτων, με την «μανία» που ακούει στο όνομα Airbnb. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκουν εύκολα ένα εισόδημα, αλλά από την άλλη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί… οι μακροχρόνιες μισθώσεις. Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Mononews.gr.

Το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα οι περιοχές όπως Κουκάκι – Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, Πλάκα και Θησείο, μαζί με τα νότια προάστια συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Αττική από τους ξένους επισκέπτες με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των μισθωμάτων. Αυτό στη συνέχεια αντανακλάται και στα ενοίκια στις όμορες περιοχές, στις οποίες επίσης υπάρχει δυσκολία να βρει κανείς κατοικία προς μίσθωση ειδικά σε αυτές κοντά σε σταθμό του μετρό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος π.χ. έχει μπει η Κυψέλη, στην οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε φθάσει να γίνονται αγοραπωλησίες με 400 ευρώ το τ.μ. (η κατώτερη τιμή που σημειώθηκε) και έχει ανακτήσει με αποτέλεσμα σήμερα να επανέρχεται ακόμα και στα 800 ευρώ ανά τ.μ. (τιμή προ κρίσης) σημάδι ότι τον δρόμο της ανόδου πιθανότατα θα πάρουν και τα μισθώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Νέος Κόσμος για διαμέρισμα 76 τμ, 2ουορόφου, με 2 υπνοδωμάτια κατασκευής του 1970 και ανακαινισμένο το 2018, ενεργειακή κλάση +Α , επιπλωμένο, με θέα ακρόπολη ζητείται νοίκι 1.200 ευρώ το μήνα δηλαδή 16 ευρώ/ τμ.

Τα στοιχεία της E Real Estate για τις τιμές ενοικίασης πριν και μετά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι αποκαλυπτικά. Στο Κολωνάκι, πριν το 2016 η τιμή ανά τ.μ. για μακροχρόνια μίσθωση ήταν 5 με 7 ευρώ. Σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 9 με 15 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Στο Κουκάκι – Μακρυγιάννη ζητούνται μισθώματα έως και 35 ευρώ το τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους σύνορα με Νέα Φιλοθέη για τα νεόδμητα η τιμή έχει φθάσει τα 13 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως. Στο Γκάζι οι τιμές ήταν στα 4 ευρώ ανά τ.μ. και έχουν φθάσει για τα σπίτια άνω των 15 ετών τα 5 με 7 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και για τα έως 15 ετών 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του Νέου Κόσμου οι τιμές έως το 2016 ήταν 4 έως 4,5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και τώρα για τα άνω των 15 ετών 5 με 7 ευρώ ανά τ.μ. και για τα έως 15 ετών 6 με 11 ευρώ. Στο Παγκράτι προ των βραχυχρόνιων μισθώσεων οι τιμές ήταν επίσης 4 με 4,5 ευρώ ανά τ.μ. και σήμερα για τα σπίτια άνω των 15 ετών 5 έως 7 ευρώ και για τα μέχρι 15 ετών 6 με 9 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Στη Νέα Σμύρνη οι τιμές έχουν διαμορφωθεί για τα άνω των 15 ετών 4 με 6 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και για τα έως 15 ετών 6 με 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ προηγουμένως ήταν στα 4 έως 5 ευρώ ανά τ.μ.

Ομοίως στη Γλυφάδα (κέντρο) από 6 έως 7 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως σήμερα τα μισθώματα για τα άνω των 15 ετών σπίτια είναι 5 με 9 ευρώ ανά τ.μ. και για τα έως 15 ετών 7 με 12 ευρώ ανά τ.μ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + four =