αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο τέλος των φυσικών καρτών SIM. Πως ενεργοποιείται μια ψηφιακή eSIM

Το τέλος των φυσικών καρτών SIM. Πως ενεργοποιείται μια ψηφιακή eSIM

Από την αρχή της εποχής των smartphone, η αλλαγή του παρόχου κινητής τηλεφωνίας ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο: Θα έπαιρνες μια κάρτα SIM από τη νέα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θα έβρισκες κάτι αρκετά μικρό για να μπαίνει στη μικροσκοπική τρύπα στο πλάι του τηλεφώνου σου, θα αφαιρούσες το παλιό σου τσιπ και θα το αντικαθιστούσες με το νέο.

Αυτή η διαδικασία σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις φυσικές κάρτες SIM σε εικονικές. Κάποτε το ίδιο θα κάνουμε και οι υπόλοιποι.

Οι κάρτες SIM αντικαθίστανται από τις «ενσωματωμένες» αντίστοιχές τους γνωστές ως eSIM. Αντί να λάβετε μια φυσική κάρτα από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θα ενεργοποιείτε την υπηρεσία ψηφιακά συνδέοντας μια εφαρμογή ή σαρώνοντας έναν κωδικό QR.

Το λογισμικό σας συνδέει σε ένα νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντάς σας να εγγραφείτε γρήγορα για να έχετε την υπηρεσία χωρίς να πάτε σε κάποιο κατάστημα. Επειδή οι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν χώρο για τη θήκη της κάρτας SIM, μπορούν να κατασκευάσουν πιο κομψές συσκευές, λένε οι βετεράνοι του κλάδου. Οι eSIM σάς επιτρέπουν ακόμη και να έχετε δύο αριθμούς τηλεφώνου στο κινητό σας ταυτόχρονα: Θα μπορούσατε να έχετε έναν για εργασία και έναν για προσωπικές κλήσεις ή να ρυθμίσετε έναν διεθνή αριθμό παράλληλα με την κανονική σας υπηρεσία όταν ταξιδεύετε.

«Το όραμα είναι ότι μπορείτε να πάρετε ένα τηλέφωνο από οποιονδήποτε και καθώς ενεργοποιείτε τη συσκευή, επιλέγετε τον πάροχο υπηρεσιών και τελειώσατε», είπε ο Chetan Sharma, ένας αναλυτής της βιομηχανίας ασύρματης σύνδεσης που ηγείται της δικής του εταιρείας συμβούλων.

Οι eSIM έχουν γίνει δημοφιλή στην Ευρώπη και την Ασία, όπου οι καταναλωτές τείνουν να εναλλάσσονται μεταξύ προπληρωμένων προγραμμάτων για να λάβουν το καλύτερο διαθέσιμο πακέτο δεδομένων, είπε. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι συνήθως μένουν με έναν πάροχο.

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι ασύρματων δικτύων στις ΗΠΑ — T-Mobile, AT&T και Verizon — λένε ότι πλησιάζει και εδώ ένα μέλλον χωρίς κάρτες. Με το περσινό iPhone 13, η Apple σταμάτησε να περιλαμβάνει φυσικές κάρτες SIM στο κουτί. Και το αναδιπλούμενο τηλέφωνο Razr της Motorola από το 2019 δεν υποστήριζε καθόλου φυσικές SIM.

«Είναι μια φυσική εξέλιξη», δήλωσε ο Jeff Howard, αντιπρόεδρος φορητών συσκευών και αξεσουάρ στην AT&T. «Θα κάνει την εμπειρία καλύτερη στην πορεία».

Αυτήν τη στιγμή, η ρύθμιση μιας eSIM δεν είναι πάντα ανώδυνη. Ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας το υποστηρίζει, ο πάροχος μπορεί να μην το υποστηρίζει. Και αν προσπαθήσετε να μετακινήσετε eSIM μεταξύ συσκευών, πιθανότατα θα πρέπει να ξανακάνετε τη ρύθμιση.

Οι κάρτες SIM αναμεταδίδουν τα στοιχεία χρήστη σας στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για τον έλεγχο ταυτότητας του smartphone σας και σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα.

Αλλά όταν θέλετε να αλλάξετε τηλέφωνα ή να αλλάξετε πάροχο υπηρεσιών, οι SIM μπορεί να είναι δύσχρηστες. Όποιος ψάχνει για ένα εργαλείο για να ανοίξει το SIM tray (για παράδειγμα, ένας στενός συνδετήρας) ξέρει τι πόνος μπορεί να γίνει αυτό. Μόλις βγάλετε πραγματικά την κάρτα, οι μικροσκοπικές διαστάσεις των σημερινών δημοφιλών nano-SIM—περίπου το πλάτος ενός M&M, αλλά πιο λεπτές από μια πιστωτική κάρτα— καθιστούν εύκολη την απώλεια τους. Οι κάρτες SIM είναι επίσης ευάλωτες σε εισβολές και έχουν εντοπιστεί και εκμεταλλευτεί από κυβερνοεγκληματίες.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 6 =