αρχικηVIRALΤο σχέδιο για να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια… πιο Ευρωπαϊκά

Το σχέδιο για να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια… πιο Ευρωπαϊκά

Τα εμβληματικά ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΠΘ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από την ελληνική εσωστρέφεια. Ετσι διεκδικούν δυναμικά ρόλο στη νέα πρόκληση που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ακαδημαϊκό της χάρτη: τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ηδη, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», για τον σκοπό αυτό έχουν διαμορφωθεί οι πρώτες «συμμαχίες» ελληνικών με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Πρόκειται για μεγάλο βήμα προς την οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών για Ελληνες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δηλώνοντας υποστηρικτής του εγχειρήματος, έχει δεσμευθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων να καταθέσει νόμο στη Βουλή με τον οποίο θα ορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής των Ελλήνων φοιτητών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Κύριος στόχος της είναι η ενίσχυση ενδοευρωπαϊκής έρευνας και ακαδημαϊκής γνώσης ώστε τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ να ανταγωνιστούν τα συνεχώς ανερχόμενα ασιατικά ΑΕΙ αλλά και τις παραδοσιακές δυνάμεις των αμερικανικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει πρόσκληση («Erasmus+ – Key Action 2 – European University» όπως ονομάζεται), για την ίδρυση έξι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με προθεσμία υποβολής προτάσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκεια τρία έτη.

Σε τρεις φάσεις

Η Επιτροπή έχει προτείνει το εγχείρημα να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας από την ίδρυση δικτύου πανεπιστημίων με κοινή παροχή προγραμμάτων σπουδών με χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως φοίτησης. Θα ακολουθήσει η δημιουργία κοινοπραξιών και κατόπιν η σύσταση ιδρυμάτων.

Οι κοινοπραξίες που θα συσταθούν θα είναι από τρία έως οκτώ πανεπιστήμια χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ έχουν τεθεί και γεωγραφικοί περιορισμοί. Ενδεικτικά, θα προκριθεί τυχόν γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ σε κάθε πρόταση.

Ηδη, ελληνικά ΑΕΙ έχουν μπει στη «μάχη» της διεκδίκησης μιας θέσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, το ίδρυμά του μετέχει σε μια πρόταση με τα εξής επτά ΑΕΙ: το University of Strasbourg από τη Γαλλία το οποίο θα είναι και επικεφαλής της πρότασης, το University of Amsterdam από την Ολλανδία, το University of Freiburg από τη Γερμανία, το Karlsruhe Institute of Technology από τη Γερμανία, το Adam Mickiewicz University in Poznan από την Πολωνία, το Université de HauteAlsace, Mulhouse από τη Γαλλία και το BOKU University of Natural Resources and Life Sciences, από τη Βιέννη.

Επίσης, ως συνεργαζόμενο μέλος της ομάδας, γιατί η Ελβετία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, είναι το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει καταθέσει πρόταση συνεργαζόμενο με τα πανεπιστήμια Aix-Marseille Université (Γαλλία), Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο), Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία), Sapienza Università di Roma (Ιταλία), Stockholms Universitet (Σουηδία) και Eberhard-Karls-Universität Tübingen (Γερμανία).

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως δήλωσε στην «Κ» η πρύτανης του ιδρύματος Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει έλθει σε επαφή για την υποβολή πρότασης με τέσσερα πανεπιστήμια, από τις Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με άλλα πανεπιστήμια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 10 =