αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο ΣτΕ αποφάσισε την κατεδάφιση των δύο ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην Ακρόπολη- Προθεσμία 3 μηνών

Το ΣτΕ αποφάσισε την κατεδάφιση των δύο ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην Ακρόπολη- Προθεσμία 3 μηνών

Προθεσμία τριών μηνών να κατεδαφίσει τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου της εταιρείας Coco-Mat στου Μακρυγιάννη, που υπερβαίνουν το ανώτατο ύψος των κτιρίων στην περιοχή (33 έναντι 24 μέτρα) έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο δήμο Αθηναίων. Την απόφαση (αρ.11/2022) του Συμβουλίου Συμμόρφωσης προκάλεσε αίτημα των αρχικά προσφευγόντων πολιτών, καθώς μεσολάβησαν δυόμισι χρόνια από την απόφαση με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ακυρωτέα την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

Όπως υπενθυμίζει η απόφαση, που εκδόθηκε σήμερα και την παραθέτει η Καθημερινή, η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ. Στην απόφαση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2020, απορρίπτοντας μετά από εισήγηση του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή), αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

Αντίθετα, επισημαίνει το ΣτΕ, ο δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους. Ανταυτού προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».

Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έδωσε προσθεσμία τριών μηνών στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ορίζοντας ότι θα επανεξετάσει το θέμα στις 14 Φεβρουαρίου του 2023.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + five =