αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο ρομπότ που… τραγουδάει τα κάλαντα. Το έφτιαξαν Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το ρομπότ που… τραγουδάει τα κάλαντα. Το έφτιαξαν Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλη της ομάδας ρομποτικής «Hyperion Robotics», προγραμμάτισαν ένα ρομπότ να τραγουδάει κρητικά κάλαντα και έναν ρομποτικό βραχίονα να στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εργαστηρίου του πανεπιστημίου.

«Με τον ρυθμό που προοδεύει η τεχνολογία σε λίγα χρόνια τα ρομπότ δεν θα είναι προϊόντα σε εργοστάσια και εξειδικευμένα εργαστήρια, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία η τεχνογνωσία που αποκτούν σήμερα οι φοιτητές, στον βαθμό που να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ. Σήμερα είναι πολύ ακριβές αυτές οι κατασκευές -το ρομπότ στο βίντεο έχει κόστος άνω των 5.000 ευρώ- και γι’ αυτόν τον λόγο δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Καθώς, όμως, προοδεύει η τεχνολογία και μειώνεται το κόστος τους θα αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια μας» λέει ο υπεύθυνος της ομάδας ομάδας ρομποτικής «Hyperion Robotics», Μηνάς Δασυγένης, λέκτορας στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σχετικά με το ενδεχόμενο τα ρομπότ που δημιουργούν καταφέρουν να τους ξεπεράσουν σε επιτεύγματα και να τους αντικαταστήσουν, ο Μηνάς Δασυγένης διευκρινίζει: «Τα ρομπότ προγραμματίζονται όπως ο ίδιος προγραμματιστής θέλει. Δεν έχουν νοημοσύνη, όλα είναι αυτοματοποιημένα σύνθετα σενάρια ελέγχου. Άλλωστε είμαστε αρκετά πίσω από την κατάσταση του να έχουν δυνατότητα αυτοβουλίας. Στα παιδιά τής ομάδας αρέσει ο προγραμματισμός, το ότι αποκτούν τεχνολογικό υπόβαθρο κι έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, ότι η ρομποτική δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών, άρα εθελοντικά αφιερώνουν χρόνο και ασχολούνται με το αντικείμενο».

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπήρχε καθηγητής που δίδασκε ρομποτική, καθώς, όμως, αποχώρησε η εξειδικευμένη θέση έμεινε κενή και δεν κατέστη εφικτό να αναπληρωθεί. Ο κ. Δασυγένης παρατηρεί πως στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν τμήματα προγραμματισμού ρομποτικής και υπάρχει έλλειψη διδασκόντων, εκτιμώντας πως -μεταξύ άλλων- και οικονομικοί λόγοι εξηγούν την κατάσταση αυτή. «Όταν ένα ρομπότ κοστίζει 6.000 ευρώ λίγα πανεπιστήμια μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, τα χρήματα κατευθύνονται σε πιο βασικές ανάγκες. Εμείς καταφέραμε και αποκτήσαμε τον εξοπλισμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ», σημειώνει, εκτιμώντας, πάντως, ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερες φοιτητικές αλλά και μαθητικές ομάδες δημιουργούνται και συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιάδες Ρομποτικής (WRO).

«Αρχίζουν τα παιδιά και μπαίνουν στην έννοια του προγραμματισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να προλάβουμε το τρένο της εξέλιξης και του συναγωνισμού με ίσους όρους» λέει ο κ. Δασυγένης. Η ιστορία της ομάδας «Hyperion Robotics» δεν ξεπερνά ούτε τα πέντε χρόνια, αλλά ήδη έχει αποκομίσει αρκετές εμπειρίες και έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις. Το 2015 συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα του Κατάρ, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και την 19η παγκοσμίως. Το 2016 η ομάδα βραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό. «Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 14 άτομα. Απευθύνουμε τακτικά κάλεσμα προς πρωτοετείς φοιτητές, ώστε στη διάρκεια των σπουδών τους να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες», σημειώνει ο καθηγητής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − eight =