αρχικηVIRALΤο πρώτο παιδί είναι (σχεδόν) πάντα πιο έξυπνο από το δεύτερο, λέει επιστημονική έρευνα

Το πρώτο παιδί είναι (σχεδόν) πάντα πιο έξυπνο από το δεύτερο, λέει επιστημονική έρευνα

Τα πρωτότοκα παιδιά συχνά πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους. Tώρα η επιστήμη φαίνεται… ότι έχει την ίδια άποψη.

Σύμφωνα με κοινή μελέτη που έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα μικρότερα αδέρφια τους, να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο ή ακόμη και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ερευνητές, δεν είναι επειδή τα πρωτότοκα παιδιά λαμβάνουν μεγαλύτερη συναισθηματική υποστήριξη στο σπίτι. Το φαινόμενο συμβαίνει πιθανότατα επειδή οι γονείς δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σκέψης των πρώτων παιδιών, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται αργότερα λαμβάνουν συγκριτικά λιγότερη ενθάρρυνση σε αυτόν τον τομέα.

Οι γονείς ασχολούνται συνήθως περισσότερες ώρες καθημερινά με το πρώτο τους παιδί, δίνοντας του περισσότερα ερεθίσματα, είτε ακουστικά, είτε οπτικά, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου του. Προκαλείται δηλαδή η λεγόμενη «διανοητική διέγερση», η οποία καθιστά πιο έξυπνο το πρώτο από το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Το πείραμα

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 5.000 παιδιά σε βάθος χρόνου δεκατεσσάρων ετών. Παρακολουθούσαν δηλαδή τα παιδιά αυτά κάθε δύο χρόνια από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι τα πρωτότοκα σημείωναν καλύτερα σκορ σε οπτικά τεστ και τεστ λεξιλογίου στα οποία τα υπέβαλαν, καθώς και σε IQ tests.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το «χάσμα» της νοητικής ανάπτυξης μεταξύ των πρώτων παιδιών και όσων γεννιούνται αργότερα, ξεκινά νωρίς – και δεν μειώνεται ποτέ. Μέχρι την ηλικία του ενός, τα πρωτότοκα παιδιά επιτυγχάνουν βαθμολογίες σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης που ξεπερνούν αυτές των αδελφών τους και η απόδοσή τους αυξάνεται πριν την είσοδό τους στο δημοτικό σχολείο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γονείς τείνουν να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και να «χαλαρώνουν» με το δεύτερο παιδί, μειώνοντας τη συχνότητα δημιουργικών δραστηριοτήτων μαζί του, όπως για παράδειγμα είναι το διάβασμα και η ζωγραφική.

Οι εξαιρέσεις

Βεβαίως τίποτα δεν είναι απόλυτο. Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που διεξήχθη το 2010 σε διάφορα αδέρφια στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι ναι μεν τα πρωτότοκα παιδιά εμφάνιζαν υψηλότερο IQ, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρότερα αδέρφια προσπαθούσαν σκληρότερα στο σχολείο και κατέληξαν να πετύχουν καλύτερους βαθμούς – κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές της καριέρα τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − one =