αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλαστικό χρήμα αλλάζει τα δεδομένα με τις αποδείξεις

Το πλαστικό χρήμα αλλάζει τα δεδομένα με τις αποδείξεις

Σε διευκόλυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα προκειμένου να λάβουν το αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να αποδείξουν ότι πραγματοποίησαν την ελάχιστη απαιτούμενη δαπάνη. Αντίθετα, εφόσον τους ζητηθεί, θα πρέπει να αποδεικνύουν την ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα με τις αναλυτικές καταστάσεις χρεώσεων (statement) των καρτών.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επελέγη καθώς ακόμη δεν κατέστη εφικτή η έγκαιρη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη λήψη από το υπουργείο Οικονομικών των στοιχείων για τις ηλεκτρονικές χρεώσεις απευθείας από τις τράπεζες. Έτσι επελέγη η λύση της προσκόμισης, εφόσον χρειαστεί, των κινήσεων των καρτών στην εφορία. Να σημειωθεί, βέβαια ότι αν και οι λογαριασμοί των καρτών ταχυδρομούνται στους πολίτες δωρεάν από τις τράπεζες και μπορούν να εκτυπωθούν μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής, εφόσον ο πελάτης ζητήσει αντίγραφο από τραπεζικό κατάστημα μπορεί να του ζητηθεί η καταβολή προμήθειας μερικών ευρώ.

Παράλληλα, με βάση την απόφαση που υπεγράφη, η δαπάνη που πραγματοποιείται με χρεωστική κάρτα που είναι συνδεδεμένη με κοινό τραπεζικό λογαριασμό μπορεί, εφόσον ο ένας από τους δυο είναι μισθωτός και έχει υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα και ο άλλος είναι μη μισθωτός, να επικαλεστεί το σύνολο της δαπάνης με την κάρτα ο μισθωτός σύζυγος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να συγκεντρώσουν χάρτινες αποδείξεις. Από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε και του Ε.Ο.Χ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Εξαιρούνται επίσης τόσο από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όσο και την προσκόμιση αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλα κισμένοι.

Όπως σημειώνει το Capital.gr,για να λάβει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 (δηλώσεις 2018) θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ένα ελάχιστο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε:

-10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
– 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 7 =