αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλάνο των τραπεζών: Ετοιμάζουν «κούρεμα» ως 12 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια

Το πλάνο των τραπεζών: Ετοιμάζουν «κούρεμα» ως 12 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια

«Κούρεμα» ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες στα προσεχή τρία χρόνια. Το “κούρεμα” θα γίνει στο πλαίσιο ρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των “κόκκινων” δανείων κατά 40% έως τα τέλη του 2019, όπως σημειώνει η “Καθημερινή” σε δημοσίευμά της.

Ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων έχει τεθεί από τον SSM και μεταφράζεται σε μείωση των “κόκκινων” δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος της τριετίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές, η μείωση θα προέλθει ως εξής:

– Περί τα 15 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και αποπληρωμές δανείων.

– Περί τα 10 – 12 δισ. ευρώ από “κούρεμα” και διαγραφές δανείων.

– Περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds.

– Περίπου 5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η μείωση των “κόκκινων” δανείων κατά 40 δισ. ευρώ συνιστά απαρέγκλιτη δέσμευση που θα πρέπει να τηρήσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με μικρές μόνο ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τους επιμέρους στόχους που τίθενται, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει κάθε εργαλείο, είτε αυτό είναι ρύθμιση, “κούρεμα”, πώληση ή ρευστοποίηση.

Το “κούρεμα” και οι πωλήσεις σε funds θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για το ξεκαθάρισμα των καταναλωτικών δανείων που είναι “κόκκινα” σε ποσοστό 55%. Γενναίες διαγραφές θα υπάρξουν ωστόσο και σε δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αλλά να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά και μπορούν να εξυγιανθούν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρώτη πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα αφορά χαρτοφυλάκιο “κόκκινων” καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση άνω των δύο ετών και η τράπεζα έχει κάνει συνολικές προβλέψεις κοντά στο 100%.

Στα στεγαστικά δάνεια που φέρουν πολύ μικρότερες προβλέψεις από 30% έως 40%, οι τράπεζες θα είναι φειδωλές σε “κουρέματα”, αλλά όχι ανένδοτες. Το “κούρεμα”, όπου χρειαστεί, θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής του. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι φυσικά να μη διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι και η οικογενειακή κατάσταση, με στόχο οι διαγραφές να γίνουν στοχευμένα, χωρίς να διακυβευθεί το αίσθημα δικαιοσύνης για τους συνεπείς δανειολήπτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 2 =