αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλάνο: Πότε αναμένεται να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Το πλάνο: Πότε αναμένεται να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Θέμα λίγων εβδομάδων φαίνεται πως είναι με τα σημερινά δεδομένα το να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει περί τα μέσα του Ιουλίου, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνεται και εξακολουθεί η καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Ήδη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε δηλώσεις τους έχει επισημάνει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αν και θα υπάρξει σύσταση για χρήση της, όπως λένε οι πληροφορίες δεν θα αφορά μόνο όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά και τους μη εμβολιασμένους, καθώς ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό το βήμα προς την κανονικότητα θα επιχειρηθεί να γίνει σταδιακά.

Στον αντίποδα, σε κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δομές υγείας, σε αεροδρόμια, οι προστατευτικές μάσκες θα είναι για πολύ καιρό ακόμη πραγματικότητα.

Σημειώνεται πως oι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC σε πρόσφατη για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, περιλαμβάνουν την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας. Το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο. Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.

Συνεχής βελτίωση των “σκληρών” δεικτών της πανδημίας

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 35 έτη. Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, κατά σχεδόν 40%. 

Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα, με μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στην επικράτεια σε περίπου 1.300 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 89 ασθενείς την ημέρα.

Σύμφωνα με το δείκτη μετάδοσης Rt που μειώθηκε στο 0,76, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον επόμενο μήνα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 12 =