αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλάνο για την δημιουργία 100 υδατοδρομίων, με συνολικά έσοδα 45 εκατ. ευρώ

Το πλάνο για την δημιουργία 100 υδατοδρομίων, με συνολικά έσοδα 45 εκατ. ευρώ

Στα 45 εκατ. ευρώ τοποθετούνται τα κρατικά έσοδα από τη δραστηριότητα των υδροπλάνων, με το νομοσχέδιο για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών να έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προχωρήσουν στην αδειοδότηση ενός υδατοδρομίου, ενώ είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου σε παραχωρησιούχους λιμένων και μαρίνων. Το ζητούμενο, όμως, είναι να ξεκινήσουν οι πτήσεις με υδροπλάνο, καθώς πρόκειται για μία δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

Τα έσοδα

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε εταιρεία αεροσκαφών που πραγματοποιεί πτήσεις, θα καταβάλλει υπέρ του Δημοσίου, τέλος, ύψους 10 ευρώ, ανά επιβάτη, ενώ ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου 100 υδατοδρομίων, πανελλαδικά.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα κεντρικό υδατοδρόμιο αντιστοιχούν περίπου 3.000 πτήσεις, ενώ ένα υδροπλάνο-τα ρωσικά μπορούν να χωρέσουν έως 150 άτομα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποίηση για να πετούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση- διαθέτει χωρητικότητα 19 επιβατών, γίνεται αντιληπτό ότι, όταν αναπτυχθεί το δίκτυο των 100 υδατοδρομίων, σε ετήσια βάση, ο αριθμός πτήσεων και επιβατών υπολογίζεται σε 300.000 και σε 4,5 εκατομμύρια επιβάτες, αντίστοιχα.

Συνεπώς, τα εκτιμώμενα, πάντοτε, έσοδα τοποθετούνται, ετησίως, σε 45 εκατ. ευρώ.

Έσοδα, αλλά μικρότερα, προσβλέπει το Δημόσιο από  την είσπραξη παράβολων για τη χορήγηση του νέου τύπου άδειας υδατοδρομίου ύψους 4.000 ευρώ. Όπως και από-την επιθεώρηση και το παραδεκτό αυτής, ύψους 500 ευρώ, στο πλαίσιο τροποποίησης δικαιολογητικών του τεχνικού φακέλου.

Πιλοτικό δίκτυο

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό, μόνο, δίκτυο υδατοδρομίων. Σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί μόνο τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα. Για να υπάρχει ένα δίκτυο οκτώ υδατοδρομίων, απαιτείται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την τοποθέτηση οικίσκων στα υδατοδρόμια Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Μεγανησίου και Ζακύνθου, σε συνέχεια προγραμματικής συμφωνίας που έχει πραγματοποιήσει με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι μόνο πιλοτικές πτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι το διάστημα των περίπου 3-4 μηνών, που απομένει έως το καλοκαίρι, δεν επαρκεί προκειμένου οι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς να οργανώσουν την εμπορική λειτουργία τους.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =