αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλάνο για να βάλεις στην άκρη έως 1.200 ευρώ για το επόμενο ταξίδι σου (χωρίς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου)

Το πλάνο για να βάλεις στην άκρη έως 1.200 ευρώ για το επόμενο ταξίδι σου (χωρίς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου)

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, Το Pricefox, η online πλατφόρμα για να συγκρίνεις τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου και πακέτων ενέργειας, και οι ειδικοί της σύγκρισης, σου δίνει 5 απλά βήματα για να βάλεις εκατοντάδες ευρώ στην άκρη και να χρηματοδοτήσεις το επόμενο ταξίδι σου.

Η συνήθεια της αποταμίευσης είναι απαραίτητη όχι μόνο αν θες να πας ένα ταξίδι, αλλά και για την κάλυψη κάποιας αναπάντεχης ανάγκης που μπορεί να προκύψει. Ανεξάρτητα από τα χρήματα που βγάζεις, ακόμα και το ελάχιστο ποσό αποταμίευσης μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον.

1. Κάνε έναν προϋπολογισμό για να έχεις καθαρή εικόνα των περιττών εξόδων σου.

Το Α και το Ω για μια σωστή αποταμίευση είναι ο προϋπολογισμός.

Γράψε σε ένα χαρτί ή ένα google doc τα έσοδα και τα έξοδά σου, ώστε να γνωρίζεις από την αρχή του μήνα τι περιμένεις να πάρεις και τι να δώσεις. Πρόσθεσε στον προϋπολογισμό σου ένα σταθερό ποσό το μήνα (που αρχικά δεν θα το καταλάβεις στην καθημερινότητά σου) το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν για αποταμίευση.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μην χάσεις τον έλεγχο στα οικονομικά σου είναι να εκμεταλλευτείς τις υπηρεσίες web banking και να παρακολουθείς τις αγορές σου online.

Γνωρίζοντας πάντα το υπόλοιπο στο λογαριασμό σου μπορείς να οργανώσεις καλύτερα και με πιο σοφό τρόπο τα οικονομικά σου.

2. Θέσε στόχους για να έχεις ένα επιπλέον κίνητρο.

Θέσε έναν συγκεκριμένο στόχο, ώστε να έχεις ένα συγκεκριμένο κίνητρο να αποταμιεύσεις συστηματικά.

Για παράδειγμα, αν είσαι νιόπαντρος/η ένα σπίτι ίσως αποτελεί το καταλληλότερο κίνητρο για να βάζεις χρήματα στην άκρη. Ή ένα αυτοκίνητο αν είσαι εργένης. Ακόμη και ένα ταξίδι, για όσους αγαπούν να επισκέπτονται άλλες χώρες και να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, είναι ένας υπέροχος στόχος για αποταμίευση.

3. Άνοιξε έναν ξεχωριστό λογαριασμό αποκλειστικά για αποταμίευση.

Μην πέσεις στην παγίδα και πιστέψεις ότι αφήνοντας χρήματα στην άκρη, στο λογαριασμό που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, μετά από λίγο καιρό θα βρίσκονται ακόμη εκεί.

Το πιθανότερο είναι ότι με μια απόφαση της στιγμής ή ένα απρόβλεπτο έξοδο θα ξοδευτούν πριν το καταλάβεις. Η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι να ανοίξεις έναν νέο κοινό λογαριασμό με τον/ την σύντροφό σου ή τέλος πάντων, έναν άλλο λογαριασμό αν είσαι single, αποκλειστικά για αποταμίευση.

Προσοχή, το μυστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι να μην είναι συνδεδεμένος ο αποταμιευτικός σου λογαριασμός με την κάρτα που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου για αγορές (είτε πιστωτική, είτε χρεωστική).

4. Όρισε ένα ποσό μηνιαίως και μόλις πληρώνεσαι βάζε το στην άκρη.

Είναι σημαντικό να περνάς τα χρήματα που θες να αποταμιεύσεις αμέσως όταν τα λαμβάνεις και να μην περιμένεις το τέλος του μήνα για να αποταμιεύσεις «ό,τι περισσέψει». Γιατί συνήθως δεν περισσεύει τίποτα.

Αποφάσισε από πριν πόσα θες να αποταμιεύσεις.

Δεν είναι απαραίτητο να βάζεις στην άκρη ένα αστρονομικό ποσό. Μπορείς να κάνεις μικρά, αλλά σταθερά, βήματα, ώστε να αποταμιεύσεις το ποσό που χρειάζεσαι για να πετύχεις το στόχο σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ορίσεις ένα ποσό που αντέχει η τσέπη σου και κάθε φορά που πληρώνεσαι να το βάζεις στην άκρη.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι, μπορεί να αποταμιεύει κάθε μήνα 20€, βάζοντας στον κοινό του λογαριασμό από 10€ ο καθένας. Αυτό το ποσό σε διάστημα ενός χρόνου θα γίνει 240€ (όσο τα αεροπορικά μετ’ επιστροφής στο Παρίσι).

Με 30€ από τον καθένα, στο τέλος του χρόνου μαζεύονται 720€ για το ταξίδι.

Για τους πολύ αποφασισμένους, υπάρχει και μια προχωρημένη τακτική για να πιάσουν έναν υψηλότερο στόχο αποταμίευσης από αυτόν που έχουν θέσει.

Αντιστάσου σε μια δαπανηρή σου συνήθεια και αποταμίευσε τα χρήματα που θα ξόδευες.

Για παράδειγμα, μην παραγγείλεις μια μέρα καφέ στο γραφείο και φέρε από το σπίτι σου. Αυτά τα 2,5€ που θα ξόδευες, πέρασέ τα στον αποταμιευτικό σου λογαριασμό. (Βεβαιώσου ότι είναι στην ίδια τράπεζα η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό για να μη χρεώνεσαι κάθε φορά την επιπλέον χρέωση)

Σκέψου να κάνεις το ίδιο με τα τσιγάρα σου.

5. Παρακολούθησε τον πρόοδό σου και θυμήσου το στόχο σου.

Ένας τακτικός έλεγχος του ποσού που έχεις αποταμιεύσει, αποτελεί ιδανική πρακτική για να παραμένεις εντός στόχου. Μπορείς να δεις αμέσως ότι αποδίδει η νέα σου συνήθεια και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου το στόχο που θες να πετύχεις.

Έτσι είναι πιο πιθανό να συνεχίσεις την αποταμίευση.

Επιπλέον, όταν τα έσοδά σου το επιτρέπουν, μπορείς να αυξήσεις το μηνιαίο ποσό το οποίο έχεις καθορίσει ως ποσό αποταμίευσης.

Για παράδειγμα, παίρνεις κάποιο bonus από τη δουλειά σου ή αγοράζεις φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή πιο συμφέρον πακέτο ρεύματος. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αποτεμίευσε μερικά από τα χρήματα που εξοικονομείς, ώστε να πιάσεις το στόχο σου νωρίτερα (ή να μεγαλώσεις το στόχο σου).

Στο Pricefox, εκτός από συμβουλές εξοικονόμησης, μπορείς να συγκρίνεις ασφάλειες αυτοκινήτου και παρόχους για ρεύμα και φυσικό αέριο εξοικονομώντας έως και 40% ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την Αθήνα: Πως είναι να δουλεύεις remote από την Ύδρα με το laptop σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 5 =