αρχικηVIRALΤο παράδειγμα της Εσθονίας: Εκεί που όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι ηλεκτρονικές

Το παράδειγμα της Εσθονίας: Εκεί που όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι ηλεκτρονικές

Μπορεί να αποτελεί ένα μικρό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό λιγότερο από 1,5 εκατ. κατοίκους, ωστόσο η Εσθονία αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Η μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα που δημιούργησε πριν μια δεκαετία το Skype (σ.σ.:μια υπηρεσία που έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας) συνεχίζει να θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας και τα τελευταία χρόνια μετρά στο ενεργητικό της μια ακόμη διεθνή κατάκτηση: Διαθέτει το πιο πρωτοποριακό και εύχρηστο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η εσθονική πλατφόρμα διακυβέρνησης παρέχει μέσω διαδικτύου όλες τις κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας, γλιτώνοντάς τους πολύτιμο χρόνο και γραφειοκρατία, όπως σημειώνει το News247.gr.

Η ψηφιακή δημοσία διοίκηση και οικονομία αποτελεί το μέλλον κατά τους περισσότερους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στις ψηφιακές της επιδόσεις.

Ενδεικτικά παραδείγματα προς μίμηση της αποτελεσματικότητας του μοντέλου της αποκαλούμενης και ως e-Εσθονίας:

– Η συμπλήρωση του 95% όλων των φορολογικών δηλώσεων, επιχειρήσεων και ιδιωτών γίνεται ηλεκτρονικά (e-Φορολογία) και διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Οι πολίτες λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη δήλωση προσυμπληρωμένη και ουσιαστικά καλούνται να απαντήσουν “Ναι” ή “Όχι” σε τρεις ή τέσσερις ερωτήσεις.

– Όλες οι εκλογές που έγιναν από 2005 και μετά, επιτρέπουν την ψηφοφορία και μέσω του Διαδικτύου (internet Voting).

– Οποιοσδήποτε Εσθονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση μέσα σε 20 λεπτά, από όπου και αν βρίσκεται (ακόμα και σε άλλη χώρα).

– Ανάμεσα στις καθημερινές υπηρεσίες που προσφέρει το e-Government είναι: η Ψηφιακή Υπογραφή, η m-Στάθμευση (ελεγχόμενη στάθμευση μέσω κινητού), το id-Εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, η e-Αστυνομία, η e-Υγεία και η e-Συνταγογράφηση (ο πολίτης πάει σε οποιοδήποτε φαρμακείο για να παραλάβει τη συνταγή που του έδωσε ο γιατρός του ηλεκτρονικά).

– Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει με τους υπολογιστές μπροστά στους υπουργούς. Τα θέματα συζήτησης και οι τοποθετήσεις-ενστάσεις διατίθενται ηλεκτρονικά νωρίτερα (e-Cabinet), και όλες οι αποφάσεις καταγράφονται και υπογράφονται ηλεκτρονικά επί τόπου. (Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα χρειάζονται εβδομάδες και ορισμένες φορές και μήνες).

– Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει μια online βάση δεδομένων για όλα τα νομοσχέδια της χώρας (e-Law), άμεσα προσβάσιμη στο κοινό. Οι πολίτες μπορούν να δουν ποιος υπέβαλε τον νόμο, σε τι φάση βρίσκεται καθώς και τις αλλαγές που έγιναν καθώς πέρασε από τις διαδικασίες του κοινοβουλίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + twenty =