αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο παλιό κόλπο για να εξοικονομείς χρήματα κάθε μήνα

Το παλιό κόλπο για να εξοικονομείς χρήματα κάθε μήνα

Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αρχίσεις να ελέγχεις τα έξοδά σου και ίσως να τα περιορίσεις. Και μάλιστα είναι παλιό. Σύμφωνα με το Marketwatch, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις ένα χαρτί και ένα στυλό και να γράφεις, κάθε μέρα, όλα τα έξοδα σου.

Μπορεί κάτι τόσο απλό, όπως το να καταγράψεις σε ένα χαρτί το ποσό των 1,80 ευρώ που δίνεις για τον πρωινό σου καφέ να φαίνεται ανούσιο και κάπως αστείο, όμως μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή. 

Το να βλέπεις τους αριθμούς σε «μαύρο – άσπρο» μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό κίνητρο για αλλαγή. Μπορεί να ξέρεις ότι δίνεις «χ» χρήματα για καφέ ή σνακ κάθε μέρα, όμως όταν το δεις γραμμένο και στο σύνολο τους είναι διαφορετικό.

Γιατί όμως μια απλή κίνηση, όπως το να γράψεις χειρόγραφα σε ένα χαρτί τα έξοδά σου, μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να παρακολουθείς τα έξοδα μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό; Όπως αναφέρει το άρθρο του Marketwatch, έρευνες έχουν δείξει πως το να γράφεις κάτι με το χέρι δημιουργεί ισχυρότερο δεσμό με το αντικείμενο. Η απλή αυτή κίνηση μπορεί να βελτιώσει αισθητά τον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις, κάτι που θα φανεί στο τέλος του μήνα και που θα θυμάσαι κάθε φορά που πας να πληρώσεις κάτι.

Ο «κόπος» του να γράψεις τα έξοδά σου σε ένα χαρτί, από το μικρότερο, κάτω του 1 ευρώ ή το μεγαλύτερο, όσες χιλιάδες ευρώ και αν είναι, μπορεί να είναι ψυχοφθόρος, μπορεί όμως να αποκαλύψει και πράγματα που ίσως δεν ήξερες. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που κάποιος έχει «κακές» καταναλωτικές συνήθειες ως απόρροια κάποιου ψυχολογικού ζητήματος.

Πώς θα το καταφέρεις;

Πάρε ένα μπλοκάκι ή ένα τετράδιο αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά και φρόντισε να το έχεις πάντα μαζί σου.

Παράλληλα, θα βελτιώσεις πολύ την κατάσταση αν έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα για τις αγορές σου, να την «ξεχάσεις» στο σπίτι και να πληρώνεις κυρίως με μετρητά.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Ψώνισε λιγότερα πράγματα, επέστρεψε όσα αγόρασες αυθόρμητα και ζήτα πίσω τα χρήματα σου. Απέφυγε να τρως έξω και πάρε ταπεράκι στη δουλειά ή γύρνα σπίτι για φαγητό.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =