αρχικηVIRALΤο παλιό βιομηχανικό κτίριο που μετατράπηκε σε πολυτελή γραφεία εταιρίας (ΦΩΤΟ)

Το παλιό βιομηχανικό κτίριο που μετατράπηκε σε πολυτελή γραφεία εταιρίας (ΦΩΤΟ)

Το κτίριο σχεδιάστηκε αρχικά από τον ολλανδό μεταπολεμικό αρχιτέκτονα Hugh Maaskant το 1952 στο Rotterdam. Η εσωτερική ανακαίνιση των 2.400 m² για τα νέα γραφεία της MVRDV, με 150 θέσεις εργασίας, είχε ως ιδέα την δημιουργία ενός σπιτιού, του MVRDV House. Έτσι η έννοια του σπιτιού μεταφέρθηκε στα γραφεία με όλα όσα απαιτεί αυτό, δηλαδή σαλόνι, τραπεζαρία, καναπέδες κτλ. Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο την την ενίσχυση των μεθόδων εργασίας την παραγωγικότητα και την συνεργατικότητα των εργαζομένων, όπως σημειώνει το Ktirio.gr.

Επίκεντρο γίνεται η αίθουσα συγκεντρώσεων, «το οικογενειακό δωμάτιο» με μια οθόνη προβολής για διαλέξεις και ένα  μακρύ τραπέζι για το μεσημεριανό γεύμα, στο οποίο συγκεντρώνεται όλο το γραφείο καθημερινά. Πέρα από αυτό, το Atelier για τις ομάδες σχεδιασμού των έργων καταλαμβάνει τον κύριο όγκο του κεντρικού χώρου και είναι ελαφρύ και ήσυχο. Ένας υαλοπίνακας, που καλύπτεται με διαγράμματα εργασίας, χωρίζει το εργαστήριο από το σαλόνι, που εκτείνεται στο κέντρο των τριών – από τις πέντε κύριες αίθουσες. Απέναντι από αυτό είναι οι τολμηρές, πολύχρωμες αίθουσες συνεδριάσεων. Η καθεμία έχει το δικό της θέμα και ιδιαίτερα έπιπλα για διαφορετικούς τρόπους συνάντησης. Η αίθουσα σχεδίασης με τοίχους με μαγνητικούς πίνακες, το δωμάτιο του διοικητικού συμβουλίου σε σκούρο μπλε για μεγαλύτερες επίσημες συναντήσεις, το lounge με χαμηλές καρέκλες για ιδιωτικές συνομιλίες, το καφέ, το οικείο αναγνωστήριο και το δωμάτιο παιχνιδιών για συναντήσεις ή ανεπίσημες συναντήσεις. Και φυσικά, αρκετές άλλες ειδικές μονόχρωμες αίθουσες.

Τα πέντε τοξωτά τμήματα του κτιρίου ενώνονται, οι διαχωριστικοί τοίχοι αποξηλώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τζάμια. Από σχεδόν κάθε σημείο του γραφείου, μπορεί κάποιος να δεί άλλους ανθρώπους μέσα στο χώρο. Οι ίδιοι οι χώροι εργασίας στοχεύουν, δηλαδή, να δημιουργήσουν μια συλλογική ατμόσφαιρα.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπους γραφεικούς χώρους που απολαμβάνον φως και θέα, τα διευθυντικά στελέχη επέλεξαν τα γραφεία τους σε μια σκοτεινότερη γωνία, στο ισόγειο κοντά στον εκτυπωτή και τη γωνιά του καφέ, για να ενθαρρύνονται να βγουν έξω και να συναντούν την υπόλοιπη ομάδα. Οι τουαλέτες κοινές για άνδρες και γυναίκες, ένας τοίχος με οικογενειακές εικόνες και το κοινόχρηστο τραπέζι για το μεσημεριανό γεύμα, μήκους 30 μέτρων, αποτελούν τα σημάδια του κοινωνικού ιστού της εταιρείας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + sixteen =