αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο να βάζεις τα όρια σου είναι ένα κομβικό skill (και εδώ είναι 4 καθημερινές τακτικές για να το πετύχεις)

Το να βάζεις τα όρια σου είναι ένα κομβικό skill (και εδώ είναι 4 καθημερινές τακτικές για να το πετύχεις)

Πόσες φορές όλοι έχουμε υποχωρήσει και έχουμε πει «ναι» σε κάτι που δεν θέλαμε πραγματικά να κάνουμε; Η συνέχεια συνήθως είναι κάπως έτσι: Είτε κάνουμε αυτό το πράγμα με δυσαρέσκεια, είτε τα δίνουμε όλα και αγανακτούμε σε κάθε βήμα.

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να νομίζουν ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «ναι», αρπάζοντας δηλαδή την κάθε ευκαιρία, αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Ο καθορισμός ορίων είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να έχετε, εάν θέλετε να είστε χαρούμενοι στη ζωή σας- και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε σε μία μεγάλη επιτυχία δίνοντας όλη σας την ενέργεια εκεί. Αλλά πως μπορείς να βάλεις τα όρια σου; Εδώ είναι 4 καθημερινές τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις.

1# Ξεκαθάρισε το «ναι», πίσω από το «όχι». Το να πεις «όχι» μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, όταν καταλαβαίνεις σε τι πραγματικά λες «ναι» πίσω από μία άρνηση, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολο. Την επόμενη φορά που κάποιος θα ρωτήσει «Θα με βοηθήσεις εθελοντικά με αυτή τη δουλειά;» αφιέρωσε λίγο χρόνο για να κάνεις παύση και σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις. Προτού πεις όχι και προτού σου… επιτεθούν, αναρωτήσου: «Αν δεν θέλω να γίνω εθελοντής, σε τι λέω ναι;». Με την άρνηση σου στο αίτημα, κρατάς τον αυτοσεβασμός σου; Την ακεραιότητά σου; Επενδύεις το χρόνο σου σε μια καλύτερη ευκαιρία; Διασφαλίζεις την αξία σου; Η σαφήνεια σε αυτό που λέτε «ναι» είναι ζωτικής σημασίας για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να πείτε «όχι» με σιγουριά σε αυτό πους σας ζητούν οι άλλοι. Ίσως λέγοντας όχι στον εθελοντισμό, λέτε ναι σε περισσότερες ώρες με τα παιδιά σας ή περισσότερο χρόνο για άθληση. Ίσως λέτε ναι σε λιγότερο άγχος και περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσετε ένα σημαντικό projet. Ίσως λέτε ναι σε κάποιο ελεύθερο χρόνο που έχετε ανάγκη για να χαλαρώσετε. Το να πεις όχι δεν απαιτεί εξήγηση, ούτε συγγνώμη, αλλά απαιτεί σαφήνεια προς τον εαυτό σου. Αυτή η σαφήνεια προκύπτει από το να γνωρίζετε ακριβώς σε τι λες «ναι».

2# Σταμάτα να νιώθεις ενοχές. Όταν αισθάνεστε ένοχοι επειδή πιστεύετε ότι πρέπει να πείτε ναι, μάλλον δεν έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας. Και είναι επίσης πιθανό να πέσετε θύμα εκμετάλλευσης. Λέτε στον εαυτό σας, «Ο καλός άνθρωπος βοηθάει. Ο Χ με χρειάζεται. Η Ψ δεν πρέπει να το κάνει μόνη της». Ακόμη και όταν αντιλαμβάνεστε ότι θυσιάζετε τα θέλω σας για τα θέλω των άλλων, δεν σας κάνει απαραίτητα έναν γενναιόδωρο ή υπεύθυνο ενήλικα. Ωστόσο, μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί δεν είστε πιο ευτυχισμένοι ή γιατί αισθάνεστε άδειοι ή εξαντλημένοι. Μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί νιώθετε συχνά μόνοι και απογοητευμένοι ή υποτιμημένοι και οι άλλοι δεν σας σέβονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθάς ποτέ τους άλλους. Σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου για να μπορέσεις να είσαι η καλύτερη version σου και να βγεις εκεί έξω για να κάνεις θετική διαφορά.

3# Οι αντιδράσεις των άλλων, δεν είναι δική σου ευθύνη. Μπορεί να σκέφτεστε, «Ωραία, αλλά τι γίνεται αν οι άλλοι δεν υποχωρήσουν τόσο εύκολα; Κι αν ξεκινήσουν να φωνάζουν και να λένε φρικτά πράγματα ως αντίδραση στην πρόταση ή το αίτημά μου;» Αστους. Δεν είστε υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις τους. Είστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ζωής που θέλετε. Την επόμενη φορά που θα ξεσπάσουν με θυμό ή θα συμπεριφερθούν εξωφρενικά, θα μπορούσατε να πείτε ως απάντηση στο θυμό τους: «Σας ευχαριστώ που ακούσατε το αίτημα/ πρόταση μου. Όπως μπορούμε να δούμε και οι δύο, μάλλον δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε». Αυτή η απάντηση δεν θα τους κάνει να κάθονται, να χαμογελούν και να σου λένε ότι έχεις δίκιο. Αλλά θα κάνει σαφές ότι σέβεσαι τον εαυτό σου αρκετά ώστε να έχεις όρια και δεν θα ανεχτείς να σε τραβούν όπου θέλουν.

4# Βάλε μία πόρτα. Το να θέσουμε ένα όριο δεν σημαίνει να χτίσουμε έναν τεράστιο, αδιαπέραστο τοίχο. Πρόκειται ουσιαστικά για την εγκατάσταση μιας… πύλης. Μπορείτε να την περάσετε όταν θέλετε. Μπορείτε να έρθετε και να βγείτε όπως θέλετε. Σε αυτή την πόρτα, μπορείτε εύκολα να δώσετε τον κωδικό ασφαλείας σε μερικούς ανθρώπους και μπορείτε να τον αρνηθείτε σε άλλους. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό. Με άλλα λόγια, υπάρχουν φορές που θα πεις ναι. Έπειτα, υπάρχουν στιγμές που θα εστιάσετε στον εαυτό σας, χωρίς ενοχές, χωρίς φόβο και χωρίς να ανησυχείτε ότι με κάποιο τρόπο θα τιμωρηθείτε επειδή δώσατε προτεραιότητα στον εαυτό σας. Μόνο έτσι θα είσαι χαρούμενος και θα ζεις την ζωή που θες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − seven =