αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο νέο project που ετοιμάζει ο εφοπλιστής Προκοπίου στην οδό Σταδίου

Το νέο project που ετοιμάζει ο εφοπλιστής Προκοπίου στην οδό Σταδίου

Κατεστραμμένα παράθυρα, λαμαρίνα, οσμή μούχλας, μιζέρια και απαξίωση. Η ερειπιώδης αυτή κατάσταση του Μεγάρου Αθηνογένους στην οδό Σταδίου 50 εκτιμάται ότι σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Η σωτηρία για το κτήριο, που μετράει περισσότερα από 130 χρόνια ζωής και ανήκε στην παλιά αθηναϊκή οικογένεια Αθηνογένη με ισχυρό αποτύπωμα στις επιχειρήσεις και την πολιτική, έρχεται μέσω της επένδυσης, αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο κύριος του έργου – οι εταιρείες Korovina, Apure, Boyaca και Lagadia Enterprises Ltd- εξασφάλισαν την έγκριση δόμησης για την αποκατάσταση του ιστορικού ακινήτου και την ανέγερση ενός νέου κτηρίου στην οδό Σταδίου.

Οι εργασίες

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Μεγάρου Αθηνογένους απαιτείται να χορηγηθεί η άδεια δόμησης, διαδικασία που τοποθετείται το προσεχές διάστημα. Να συνταχθεί η μελέτη εφαρμογής (προσδιορίζονται τα επιμέρους στάδια κατασκευής κτλ.) και να επιλεγεί η τεχνική εταιρεία που θα υλοποιήσει τις προβλεπόμενες εργασίες. Υπολογίζεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο.
Ξεκινάει το project του εφοπλιστή Προκοπίου στην οδό Σταδίου
Ο εφοπλιστής Γ.Προκοπίου

Τι θα αλλάξει

Τα τρία κτήρια, που βρίσκονται στον πίσω χώρο του οικοπέδου και “καλύπτονται” από την ερειπωμένη όψη του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης διώροφου νεοκλασικού, θα κατεδαφιστούν. Στη θέση των τριών αυτών κτηρίων, από τα οποία δύο, που είναι λιθόκτιστα, έχουν, μερικώς καταρρεύσει ελλείψει συντήρησης, θα ανεγερθεί πολυώροφο κτήριο. Το Μέγαρο Αθηνογένους θα αποκατασταθεί πλήρως, ώστε να αποκτήσει την μορφή που είχε, όταν η οικογένεια Αθηνογένη βρισκόταν εν ζωή. Όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές, το νεόδμητο πολυώροφο κτήριο θα συνδέεται με το διώροφο νεοκλασικό, ενώ θα αναπτυχθούν και περιορισμένες εμπορικές χρήσεις.
Μέγαρο Αθηνογένους

Άποψη του περιβάλλοντος χώρου

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισμένο κτήριο, το οποίο θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες, κατά βάση νεοφυών εταιρειών (start ups), στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τέτοιου είδους χώροι δεν είναι ανύπαρκτοι από την Αθήνα, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ανάπτυξης είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια, στην “καρδιά” του ιστορικού κέντρου, όπου αντίστοιχα έργα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Κι αυτό ελλείψει είτε των κατάλληλων χώρων είτε επειδή η κυρίαρχη τάση θέλει την μετατροπή διατηρητεών κτηρίων σε ξενοδοχεία, μία επενδυτική επιλογή με γρηγορότερες, επενδυτικά, αποδόσεις. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, καθώς η αποκατάσταση του Μεγάρου Αθηνογένους απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς, όπως αναφέρουν πηγές.

Το έργο της αναγέννησης και αλλαγής χρήσης του Μεγάρου Αθηνογένους έχει τις ρίζες του στο πρόγραμμα του 2014 “Re-think Athens” για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας. Παρότι τα περισσότερα έργα ανάπλασης του “Re-think Athens” δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, το εγχείρημα της αναγέννησης του Μεγαρου Αθηνογένους συνέχισε, αυτόνομα, την πορεία του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + seventeen =