αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο νέο τοπίο με την Airbnb στην Ελλάδα: Ψηφίστηκε η φορολόγηση, αλλά δεν εφαρμόζεται

Το νέο τοπίο με την Airbnb στην Ελλάδα: Ψηφίστηκε η φορολόγηση, αλλά δεν εφαρμόζεται

Στην κυβέρνηση εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο και προβλέπει την επιβολή φόρου αστικών μισθώσεων (15%) στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, τύπου AirBnB, σε ιδιώτες που νοικιάζουν έως και δύο ακίνητα για 60 μέρες σε μη τουριστικές περιοχές και για 90 μέρες στα αστικά κέντρα και τα πιο τουριστικά νησιά.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, οι αμφιβολίες αυτές δεν είναι νέες. Είχαν εκφρασθεί και από εκπροσώπους των θεσμών και πριν από την ψήφιση της διάταξης, που έγινε αναγκαία κυρίως έπειτα από διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στον πυρήνα της διαφοράς βρίσκεται το ποιος θα πληρώσει το 2017 ένα ποσόν ύψους 80 εκατ. ευρώ που οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αντλήσει από το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Οι ξενοδόχοι θέλουν ένα μέρος του τουλάχιστον να προέλθει από τη λεγόμενη «σκιώδη φιλοξενία».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποκάλυψε σε Tweet του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στη σύνταξη του αρχείου όσων κάνουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου που είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο.Το αρχείο αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), την οποία θα συνυπέγραφε και το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το αρχείο (Πλατφόρμα) θα δίνει τη δυνατότητα –με τον αύξοντα αριθμό που θα έχει κάθε φυσικό πρόσωπο– να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που αντλούνται από αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Κανελλόπουλο, πρόεδρο του συλλόγου των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, «ενώ οι εφετινές κρατήσεις τρέχουν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 2016, ιδιαίτερα στην Αθήνα δεν είναι σαφές τι θα γίνει φορολογικά… ». Πάντως, στο υπουργείο Τουρισμού λένε ότι η πλατφόρμα που πρέπει να διαμορφωθεί από το υπουργείο Οικονομικών αργεί για τεχνικούς καθαρά λόγους. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η διάταξη του Δεκεμβρίου ισχύει «έως ότου δοθούν διευκρινίσεις» για φόρους που ούτως ή άλλως θα εισπραχθούν μετά το τέλος της χρήσης του 2017. Ομως ο περιορισμός των ημερών (90 μέρες για την Αθήνα και τα τουριστικά νησιά και 60 μέρες στην «άγονη γραμμή») θα «σπρώξει» μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στη «μαύρη αγορά« των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Μία ανησυχία που εκφράζουν όχι μόνο οι φορείς των ιδιοκτητών ακινήτων για τουριστικές βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αλλά συμμερίζονται και αρκετοί ξενοδόχοι, όπως προκύπτει από ανεπίσημες συζητήσεις που είχε η «Κ» μαζί τους πριν και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 7 =