αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο «μοντέλο 90/10» για να λαμβάνονται καλύτερες (και πιο ελεύθερες) αποφάσεις στην επιχείρηση σου

Το «μοντέλο 90/10» για να λαμβάνονται καλύτερες (και πιο ελεύθερες) αποφάσεις στην επιχείρηση σου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως leader, είναι να δώσεις την ελευθερία στην ομάδα σου, για να ελέγχει από μόνη της τα αποτελέσματα της και να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις. Να έχει, δηλαδή, μια αυτονομία. Αυτό λέει σε άρθρο της στο Thrive Global, η επικεφαλής των Groups στο Facebook, Jennifer Dulski. Πρόκειται για ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, η οποία λέει αυτό που… δεν βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα: Ότι ένας εργοδότης ή προϊστάμενος, δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς πάνω από τους εργαζομένους, να τους δίνει εντολές και να τους ελέγχει.

Πρόσφατη έρευνα από τον Jack Zenger και τον Joseph Folkman που δημοσιεύθηκε στο Business Review του Harvard, εξηγεί ότι αν δείχνεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα σου, αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή των μελών. Οι εργαζόμενοι που νιώθουν ότι έχουν την εμπιστοσύνη του leader τους, είναι πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Όταν δίνεις στα μέλη της ομάδας την ελευθερία που χρειάζονται, τότε θα βρουν νέους τρόπους για να πετύχουν τους στόχους. Εσύ αρκεί απλά να έχεις εξηγήσει το γενικότερο όραμα της εταιρίας. Από την άλλη μεριά, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι αποφάσεις που θα κάνουν την δουλειά τους καλύτερη, πέφτει η απόδοση τους και μειώνεται η διάθεση τους για γνώση.

«Στο Facebook, καθώς και σε άλλα μέρη που έχω εργαστεί, έχω λειτουργήσει με αυτό που αποκαλώ ως ‘μοντέλο 90/10’ για τη λήψη αποφάσεων», λέει η Jennifer Dulski.

Το σκεπτικό είναι απλό: Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να λάβουν το 90% των αποφάσεων που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους. Για το υπόλοιπο 10% των αποφάσεων μπορεί να απαιτεί υπογραφή ή έγκριση από το διευθυντή τους. Έτσι, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν αρκετές επιλογές στα χέρια τους, για να βελτιώσουν πράγματα πάνω στη δουλειά τους. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και νιώθουν πιο δυνατοί. Ενώ παράλληλα, δημιουργείται και ένα κλίμα «ανοιχτής συζήτησης» μέσα στην εταιρία. Όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητήσουν τις ιδέες τους με τους προϊσταμένους τους. Και το αντίστροφο.

Είναι βέβαια αλήθεια, ότι παρόμοια μοντέλα δεν τα συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Ειδικά σε επιχειρήσεις «παλαιού τύπου». Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι εκτελούν απλά εντολές. Kαι μάλιστα ακόμα κι αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, δεν νιώθουν την άνεση να το «μεταφέρουν» στους προϊσταμένους τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =