αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο μοντέλο της Νότιας Κορέας: Μετατρέπουν άδεια ξενοδοχεία και γραφεία, σε κατοικίες

Το μοντέλο της Νότιας Κορέας: Μετατρέπουν άδεια ξενοδοχεία και γραφεία, σε κατοικίες

Με αγορές άδειων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και γραφείων θα αποπειραθεί να ανακουφίσει η Νότια Κορέα όσους γονατίζουν από τα υψηλά ενοίκια των κατοικιών, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα και η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζάε Ιν είχε ήδη κινηθεί από το 2017, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων. Ωστόσο, η μείωση των τιμών των ενοικίων κάθε άλλο παρά επετεύχθη, οπότε η κριτική που του ασκείται σε πανεθνικό επίπεδο είναι έντονη. Σήμερα αναγκάζεται να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο συνίσταται στην αγορά χώρων σε άδεια ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εργατικές κατοικίες και σε γραφεία, ώστε να δημιουργήσει κόμβους στέγασης με οικιστικά στούντιο σε προσιτές τιμές. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η όλη κατάσταση δυσχεραίνει ιδιαιτέρως έναν ολοένα και υψηλότερο αριθμό εργένηδων.

Σε χθεσινή δήλωσή της η κυβέρνηση είπε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προσθέσει στο σύστημα στέγης 114.000 σπίτια. «Ολοι σας θα δείτε ξενοδοχεία να μετατρέπονται σε οικονομικά, υψηλής ποιότητας σπίτια για μονοπρόσωπα νοικοκυριά», δήλωσε ο Κιμ Χιουν Μέε, αρμόδιος υπουργός Γης, Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, το νέο μέτρο έχει προξενήσει σοβαρές αντιδράσεις, διότι δείχνει να κάνει διάκριση εις βάρος των πολυμελών οικογενειών, οι οποίες πλήττονται επίσης από τα δυσθεώρητα ενοίκια και βρίσκονται στο επίκεντρο της στεγαστικής κρίσης.

Η Σεούλ πρόκειται να κινηθεί με γνώμονα κυρίως τους μη προνομιούχους πολίτες της, που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες και ενδιαφέρονται για σπίτια «ζεονσέ». Πρόκειται για οικίες που μπορεί να τις κατοικήσει κάποιος δίδοντας ως προκαταβολή ένα 50% με 90% της αξίας του ακινήτου, χωρίς άλλη μηνιαία οικονομική υποχρέωση για διάστημα δύο ετών. Πάντως, πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία υπέρ των ενοικιαστών τούς δίνει τη δυνατότητα να παρατείνουν για επιπλέον δύο χρόνια το συμβόλαιό τους, ενώ μετά τα τέσσερα χρόνια μπορεί ο ιδιοκτήτης να αυξήσει έως και 5% την προκαταβολή. Στο πέρας της μίσθωσης η προκαταβολή επιστρέφεται στο ακέραιο, εκτός εάν υπάρξουν ζημιές στο ακίνητο.

Ο ιδιοκτήτης κερδίζει από την απόδοση που θα έχει η επένδυση των χρημάτων της προκαταβολής. Δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι χαμηλά, αρκετοί στρέφονται στις κατοικίες «ζεονσέ» ως επένδυση, εξ ου και αυξάνεται η ζήτησή τους. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των νοικοκυριών στη Νότια Κορέα, ενώ, λόγω της νέας νομοθεσίας, πολλοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν ιδιοκατοίκηση.

Από το σύνολο των 114.000 κατοικιών, το 40% και πλέον, ήτοι 49.000 μονάδες, θα διατεθούν από την κυβέρνηση στους δικαιούχους έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει σε πρώτη φάση να διαθέσει στους πολίτες εργατικές κατοικίες που έμειναν άδειες πάνω από 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα μετατρέψει άδεια γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα σε οικίες «ζεονσέ» έως τα τέλη του 2021. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 15 =