αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο μοντέλο της Δανίας: μια χώρα με μηδενική ανεργία

Το μοντέλο της Δανίας: μια χώρα με μηδενική ανεργία

Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε μια άλλη χώρα λίγο πιο βόρεια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ανεργία κοντεύει… να μηδενιστεί! Ναι, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στη Δανία. Όμως οι Σκανδιναβοί δεν πανηγυρίζουν. Πέρα από τα θετικά που έχει μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν και αρνητικά στην οικονομία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας προειδοποιεί: πλέον η οικονομία αγγίζει τα επίπεδα μηδενικής ανεργίας και αν γενικευτεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια, μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η ανεργία καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο 4,2%, βρίσκεται δηλαδή «πολύ κοντά στο δομικό της όριο» όπως επισημαίνεται στην έκθεση της τράπεζας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Ως εξής: «Οι διαθέσιμοι πόροι στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η πίεση αυξάνεται».

Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου αποτυπώνεται σε δύο μακροοικονομικά μεγέθη: παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5% την περίοδο της κρίσης, η ανεργία δεν ξεπέρασε το 6%.

Όλα αυτά θα ήταν αδύνατα χωρίς ένα σχεδόν πανταχού παρόν κοινωνικό κράτος. Η Δανία έχει ένα από υψηλότερα ποσοστά στη γυναικεία απασχόληση. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη χρηματοδότηση της φύλαξης των παιδιών τους ή την αρωγή στους ηλικιωμένους γονείς τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =