αρχικηVIRALΤο μικρό «νησί των Χριστουγέννων» με τους 1.843 κατοίκους, που είναι διάσημο για έναν παράξενο λόγο

Το μικρό «νησί των Χριστουγέννων» με τους 1.843 κατοίκους, που είναι διάσημο για έναν παράξενο λόγο

Το «νησί των Χριστουγέννων» είναι ένα νησάκι ανάμεσα στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Ανήκει διοικητικά στην 2η, αν και είναι πιο κοντά στην πρώτη. Το νησάκι αυτό των 1.843 κατοίκων, έχει πολλή πλούσια ιστορία και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο και για άλλους λόγους εκτός από το όνομά του. Τι είναι αυτό που το έκανε τόσο σημαντικό;

Ανακαλύφθηκε από τον Richard Rowe το 1615. Ο λόγος που το βάφτισαν έτσι είναι από έναν άλλο καπετάνιο που έφτασε εκεί λίγα χρόνια αργότερα, στις 25 Δεκεμβρίου του 1643. Δεν κατοικήθηκε μέχρι τον 19ο αιώνα. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κινεζικής και μαλαισιανής καταγωγής.

Το δάσος καλύπτει την μισή περίπου έκταση του νησιού, ενώ το 63% του συνολικού εδάφους, θεωρείται Εθνικό Πάρκο και είναι μαζί με τα κόκκινα καβούρια η μεγαλύτερη ατραξιόν το νησιού. Τα ποιά;

Το μικρό νησάκι είναι παγκοσμίως γνωστό για την επέλαση που κάνουν κάθε χρόνο, εκατομμύρια κόκκινα καβούρια στο νησί. Και όταν λέμε εκατομμύρια, δεν υπερβάλλουμε. Την εποχή που ξεκινούν οι βροχές, εκατομμύρια κόκκινα καβούρια, που ξεπερνάνε τα 11 εκατοστά σε μέγεθος, αφήνουν τα δάση και «μεταναστεύουν» στον ωκεανό για να αναπαραχθούν. Στο νησί, εκτός από τουριστική ατραξιόν, η μετανάστευση των καβουριών είναι τόσο σημαντική, ώστε οδικές αρτηρίες κλείνουν γιατί είναι πέρασμα για τα καβούρια, στο κουραστικό τους ταξίδι μέχρι τον ωκεανό.

Την δεκαετία του ’80 και του ’90. Το νησί δέχθηκε αρκετούς μετανάστες από την Ινδονησία, οι οποίοι ζητούσαν άσυλο στην Αυστραλία. Λόγω του μεγάλου αριθμού, οι Αυστραλία έπαψε να αναγνωρίζει ότι όποιος έφτανε στο νησί των Χριστουγέννων δικαιούταν και άσυλο. Το 2001, δημιουργήθηκε στο νησί ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων, με χωρητικότητα 1.200 ανθρώπων.

Οι συνθήκες εκεί δεν ήταν και οι καλύτερες. Πολλές φορές οι φιλοξενούμενοι εξεγέρθηκαν, κάνοντας ακόμα και μαζική απεργία πείνας . Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε το 2017, πως μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2018.

Δεν υπάρχει τίποτα χριστουγεννιάτικο στο «νησί των Χριστουγέννων». Είναι ένα μικρό νησί στην μέση του ωκεανού, το οποίο λατρεύουν που τουρίστες. Και παρόλο το μέγεθός του και τους λιγοστούς κατοίκους του έχει πλούσια και σημαντική ιστορία, και στο παρελθόν και στο παρόν.

Πηγή: e-radio.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 4 =